header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Анатолиј Степанов: О нападима и клеветама неообновљенаца на "Руску народну линију" Штампај Е-пошта
недеља, 19 септембар 2010

Поштовани посетиоци,

Из текста г. Анатолија Степанова, главног уредника сајта „Руска Народна Линија“, који доносимо у прилогу, јасно се види да је агресивни и клеветнички однос руских модерниста-неообновљенаца према „Руској Народној Линији“ истоветан односу српских екумениста-реформатора према „Борби за веру“. Уколико бисмо у тексту г. Анатолија Степанова уместо „Руска Народна Линија“ ставили „Борба за веру“, а уместо „руски неообновљенци модернисти“ ставили „српски екуменисти-реформатори“, и уместо имена оних који клеветају „Руску Народну Линију“, називајући је „расколничким“ сајтом, ставили имена клирика СПЦ који безочно лажу и клеветају наш сајт, добили бисмо текст који као да је упућен српским читаоцима. Ово несумњиво значи да је пројава екуменистичко – реформаторске пошасти свуда иста, а то је агресивно-клеветнички однос њених заступника према онима који се „боре за праведну веру једанпут предану светима“ (ср. Јд.3).

Уредништво

Анатолиј Степанов,

главни уредник „Руске народне линије“

ТО ЈЕ СВЕДОЧАНСТВО ДА СМО У ПРАВУ

О нападима и клеветама неообновљенаца и модерниста на рачун „Руске Народне Линије“

У последње време појачали су се напади на „Руску Народну Линију“. Ми, наравно, нисмо ни раније били обасути пажњом од стране разних „фролера“ и других неообновљенаца и модерниста, али у последње време је, да тако кажемо, на сцену ступила тешка артиљерија. Раније је наше материјале редовно „коментарисао“ познати скандал-мајстор Кирил Фролов (руски пандан „великог богослова“ В.Џ. – прим. преводиоца). Али, као што видимо, у последње време он је добио сигнал да не реагује на „РНЛ“. Ипак, напади на нас, стилски и даље слични фроловским, почели су да се са завидном редовношћу појављују у жутој журналистици неког Игора Голикова (да то није Гајдаров рођак?). Можда ће нам рећи да Фролов није аутор тих напада, али онда Голикова треба признати за клонираног Фролова.

Сад се ситуација променила. Још летос је своју неблагонаклону пажњу за нашу агенцију пројавио САМ „протођакон све Русије“ Андреј Курајев (ђакон чије је богословље врло слично богословљу онога који каноне качи мачку о реп и који пише реч дозлабога – прим. преводиоца). Озлојеђен оправданом критиком поводом неких својих веома спорних идеја (са којима се на страницама „РНЛ“ спорио доцент Санкт-Петербурског универзитета, ђакон др Владимир Василик), отац Андреј није нашао ништа паметније од копирања скандал-мајстора Фролова, па је „РНЛ“ назвао „расколничким и антипатријаршијским ресурсом“. Истина, убрзо је, уплашивши се да „за пијацу треба платити“, отац Андреј је променио формулацију па је „РНЛ“ уместо „расколничком“ почео називати „сајтом будућих расколника“. Као да се некаква Питија одједном оденула у протођаконску одежду. Зна ко ће бити будући расколник!

Наравно, ми не можемо забранити оцу протођакону да пророкује и гради своје футуристичке прогнозе. Међутим, како Црква учи, за свако празнословље треба очекивати одговор. И отац Андреј ће одговарати за ту отворену лаж и клевету. Зар се не боји тога?!

Истина, у последње време је отац Андреј Курајев променио стил критиковања „Руске Народне Линије“. Сада се нападима на нас бави неки стални посетилац „курајевских“ сајтова, по имену Зоја. Истина, многи стални посетиоци тих форума су уверени да се иза Зоје не крије нико други него сам отац протођакон. Међутим, да ли Зоја стварно постоји или је то виртуелни лик, за нас и није важно. Важно је друго – тај alter ego оца Курајева сада наступа са идејом затварања „Руске Народне Линије.“

Задивљујућа је та нетрпељивост према слободи мисли и слободи говора код наших неообновљенаца и модерниста! Зар су нам потребни нови бољшевици-Троцкисти?! Траже за себе апсолутну слободу изражавања својих мишљења – чак и ако су њихове идеје сумњиве за црквено сазнање, а крајње су нетрпељиви према критикама на свој рачун и исказивање алтернативног мишљења. И зато, одмах вапију „Стража!“ и траже од власти да предузму административне мере према својим опонентима. Међутим, то је карактеристична црта како наших тако и светских црквених либерала. Они су у дубини душе спремни на репресије према својим опонентима иако на речима иступају као поборници толерантности. Но, изгледа толерантности само за своје!

У последње време, хору оних који траже казнене мере према „РНЛ“ придружио се и секретар Иваново-Вазнесенске епархије, игуман Виталиј (Уткин). После публикације на „РНЛ“  чланка свештеника Александра Шумскога „Незамењиви“ (file:///news_rl/2010/9/08/nevmenyaemye/) посвећеног разматрању учења познатог црквеног делатника протојереја Александра Мења, игуман Виталиј је изјавио у својој жутој штампи да је потребно урадити то, да се свештеницима забрани да иступају на „расколничкој Руској Народној Линији“. Потом је, у некој другој својој жутој испостави, изјавио да „РНЛ“  заступа антипатријаршијску позицију.

Застрашујуће је слушати ту безочну лаж из уста православног свештеника. Зар се ви, оче Виталиј, не плашите да ћете одговарати за лаж? Где и када је „РНЛ“ испољавала антипатријаршијску позицију? Или Ви сматрате да је антиобновљенство, антимодернизам „РНЛ“ у ствари антипатријаршијство? Ако је тако, онда Ви, драги оче Виталиј, клевећете нашег Свјатјејшег Патријарха, сматрајући га неообновљенцем и модернистом. Никада „Руска Народна Линија“ није стајала (и ако Бог да никада неће ни стајати) на антипатријаршијским позицијама. Никада „Руска Народна Линија“ није била (и ако Бог да никада неће ни бити) расколнички ресурс.

И веома је жалосно што људи, обучени у свештенички чин, који по свом предодређењу треба да су учитељи мирјанима, дају лажне, клеветничке изјаве на адресу своје сабраће у Христу. Јер у „Руској Народној Линији“ ради 10 православних мирјана, који су парохијани различитих храмова у Санкт-Петербургској и Тулској епархији. Како може свештеник, тако, у ходу, своју сабраћу у Христу називати расколницима? Како Вас није срамота, оци?! Па ви сте свештенослужитељи!

И више од тога, испада да игуман Виталиј и протођакон Андреј оптужују за расколништво не само сталне сараднике „РНЛ“ него и све оне који публикују на нашем ресурсу. А међу њима нису само познати мирјани, као што је председник Удружења књижевника Русије Владимир Николајевич Крупин, кога је та иста „Зоја Курајева“, тако узгред, назвала „некаквим писцем“, него и скуп свештенослужитеља РПЦ (међу њима и архијереји). Или Ви, оче Виталиј и оче Андреј, сматрате да су сви они глупљи од Вас и не виде да дају коментаре и интервјуе „расколничком и антипатријаршијском“ ресурсу?!

Мислим да се ради о нечем другом. Хајде да признамо да Ви, драги оци, представљате интересе крајње малобројног, али веома агресивног лобија унутар Цркве, који фактички стоји на неообновљеничким и модернистичким позицијама. Зато Вас и раздражује што смо Вам узели монопол на изношење црквене позиције по питањима друштвеног и политичког живота. Испоставило се да постоји информативни ресурс, читан у црквеној средини, на коме иступају чланови Цркве који износе потпуно супротне ставове Вашим. Шта да Вам,  драги оци, посаветујемо у таквој ситуацији? Да се помирите са тим. Схватите да је „Руска Народна Линија“ озбиљна и дуговечна. И ми се не спремамо ни за какав раскол.

Међутим, ми не треба да се жалостимо због напада на „РНЛ“ од стране тако високопостављених чланова наше Цркве, као што су протођакон Андреј Курајев и секретар Ивановско-Вознесенске епархије, игуман Виталиј (Уткин). Јер је то сведочанство нараслог утицаја „РНЛ“. После раскола у „Руској Линији“ у априлу ове године, видимо да су се наши опоненти надали да ће се појавити још један ресурс за употребу, који више неће бити гласноговорник црквеног народа, што је практично наша агенција постала. Та њихова очекивања се нису остварила. За пола године постало је јасно, да смо ми успоставили ту стару „Руску Линију“ која је била позната црквеној јавности сада под именом „Руска Народна Линија“. И ти напади на нас претстављају неку врста охрабрења за нас, својеврстан орден од наших опонената.

И шта да радимо друго, осим да се томе радујемо. Да се радујемо не само као православни хришћани, који су подвргнути неправедној лажи и клевети, него и као црквени публицисти који раде на потребном и корисном делу.

И да кажем и више од тога. Нападају нас - због своје немоћи. Они су свесни те чињенице да неообновљенци и модернисти нису успели ставити под контролу информациону политику Цркве. Они су хтели да ограде Свештеноначалије и Патријарха од црквеног народа, тако да се не чује глас црквеног народа  и да Црквеноначалници добијају информације само од њих – неообновљенаца и модерниста. И нису успели! И ако Бог да, неће успети! Свештеноначалије треба да слуша глас црквеног народа, треба да зна расположење верујућих, ма какво оно било. И зато, господо неообновљенци и модернисти, нећете успети да зачепите уста гласу народа, који се распростире са страница „Руске Народне Линије“!

Анатолиј Степанов, главни и одговорни уредник „Руске Народне Линије“

Превео са руског за „Борбу за веру“:

Ранко Гојковић

Последњи пут ажурирано ( недеља, 19 септембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.