header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Признање БПЦркве за јавни анти - геј став Штампај Е-пошта
четвртак, 23 септембар 2010

Признање Бугарске православне цркве за јавни анти-геј став

-Пловдивски митрополит Николај уручио ордење за анти-геј политику-

         Пловдивски митрополит Николај удостојио је са највишим одликовањем „Светог апостола Јерме“ –првог степена пазарџишком јавном тужиоцу Стефану Јаневу и председнику општине Пазарџик Тодору Попову за њихово понашање при очувању хришћанских вредности, заштите православне моралности и морала, светости брака, породице и државности. Одлука је донета поводом раширене дискусије у Пазарџику у вези са чланом 14. Наредбе о јавном реду, којим се забрањује јавна демонстрација сексуалне и друге оријентације на јавном месту.

Председник Општинског већа Георги Јорданов добио је од Пловдивске Митрополије почасну грамату. „Показало се, да има лица, који су у одлуци Општинског већа у Пазарџику увидели озбиљну претњу, претњу брачности, док се покушава да нам се на све могуће начине наметне ново ропство, ропство плоти (телесности) и ропство похоте“- рекао је митрополит Николај у свом обраћању у највећем катедралном храму у граду Пазарџику „Света Богородица”.

Пре уручења одликовања први човек Пловдивске митрополије је изјавио: „Постоји нешто, што називамо друштвеним моралом, јер друштво није дужно да трпи неког ко намеће пред очима свих сопствену изопаченост и да гледа како неко разара душе деце, како сипа отров идеји о светости савеза мушкарца и жене, којом се образује породица.“ Задатак саме Православне Цркве, додељен од самог Господа Исуса Христа, је да чува јеванђеоске принципе, укључујући моралне и етичке принципе, на којима се темељи друштвени ред.

Задатак Цркве је да свагда разобличава лукавог, који покушава да разруши тај ред. Зато је Свети Синод Бугарске Православне Цркве, у свој изјави од јуна месеца, осудила иницијативу о одржавању геј-параде у престоници. Свети Синод се категорично супроставља том јавном , примитивном и срамном демонстрацијом содомског греха. Тиме се руше традиционални погледи и вредности бугарског народа и уноси се саблазан у поглед на свет наше деце и омладине. Свети Синод позива оне који имају власт да забране одржавање тог содомског окупљања, а грађане да не учествују у тој ужасној гадости. Задатак цркве је осим тога да подстичу оне, који се супростављају злу и стају у заштиту хришћанских вредности”.

Митрополит Николај је рекао још, да одликавања јавном тужиоцу Стефану Јаневу и председнику општине Пазарџик Тодору Попову треба да буду пример свим православним хришћанима како треба да се бране вредности.

Пре месец дана јавни тужилац Јанев је са официјелне позиције тужилаштва упоредио хомосексуализам са развратом и прогласио га бестидношћу. Непосредно после уручења одликовања Јанев је рекао: „Сматрам да сам штитио моралне вредности бугарског народа. Он је опстао вековима, чак и кад нисмо имали државност, а ипак је издржао благодарећи вери и моралу који је имао. Не сматрам да овде има некакве дискриминације, зато што се човек рађа такав каквим га је Господ саздао.

Од тада па надаље, човек има право да се усмери у једном или другом смеру, да ли ће бити нормалан, онако како га је Господ саздао или ће се променити, из неких неповољних околности и других фактора, но то је већ његово лично право. Има хармоније између права и морала у мом ставу. Ја сам одбио да поднесем протест против члана 14. Наредбе о јавном реду Општине Пазарџик. Тражио сам да објасним праведност тог поступка, јер овде нема никаквог утицања на људска права, на људе који су другачијемислећи и тражио сам да објасним. Зато сам и у мом декрету тражио да на неким примерима искажем своју позицију, да би било јасно и обичном човеку, да би била јасна моја теза. А моја теза је да треба да се придржавамо нашег хришћанског и бугарског морала и нормалности”.

Текст из Наредбе о јавном реду је нападан и пред Комисијом за заштиту од дискриминације, која је објавила да треба да буде промењен. Против њега се изјаснио и национални омбудсман.

Крајем марта геј-активисти из целе земље су долазили у Пазарџик да демонстрирају јавно и били су растерани наочиглед полиције.

До овог момента Општинско Веће Пазарџика није поново преразматрало наредбу. Жалба је пред Врховним административним судом, а биће разматрана тек априла 2011. године.

За Двери превео: Горан Игић

Извор:http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=583178

http://www.dverisrpske.com/tekst/1872298

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 23 септембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 72 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.