header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ранко Гојковић: Патријарх забранио еп. Артемију да говори на конференцији о геноциду над Србима Штампај Е-пошта
четвртак, 30 септембар 2010
Дописник „Руске Народне Линије“ из Србије, Ранко Гојковић, за „Борбу за веру“ поводом Патријархове забране владики Артемију да учествује на конференцији о геноциду над Србима у Санкт Петербургу

 МАЛЕ ПРЕПРЕКЕ“ И „МАЛО СПОРНА ПИТАЊА“

Када сам јуче пошао у прес-центар Удружења новинара Србије, желео сам да поставим владици Артемију једно питање, које верујем интересује читаоце не само „моје“ „Руске Народне Линије“, него и многе верујуће Србе. Желео сам да питам Владику да прокоментарише, или наведе разлоге, због чега није добио благослов од Патријарха, да учествује на конференцији о геноциду над Србима, која ће се одржати у октобру у Санкт Петербургу, за коју је владика добио позив од стране организатора (организатори су Санкт-Петербуршки Државни Универзитет – Историјски факултет и Православна информативна агенција „Руска Народна Линија“).

Владика је одговорио – смирењем и трпљењем. А и нема потребе да се ту нешто објашњава. Свакоднево из Синода стижу објашњења зашто српски Владика не сме да говори ни о геноциду над Србима. Чак ни у Русији. А и како би то изгледало да Владика на конференцији можда нешто каже против католика, а наша браћа из „Про-оријенте“-а у Патријаршији? Како би после сведочења неког владике о геноциду над Србима, други архијереји могли путовати у пријатељске нам западне земље? Како би се после тога решавале „мале препреке“  у догматским питањима, како се изрази Патријарх по повратку из Беча? Како би се изгладило „за нас Православне, мало спорно питање“ о непогрешивости папе, како се изрази Патријарх? (погледати на: http://borbazaveru.info/content/view/2806/37/)

Можда би владика Артемије, да је отишао у Петроград, цитирао неку реч светог Николаја Српског, чије је дело препуно осуда те латинске јереси. На пример, ове речи, из текста „Римска вера“ Српског Златоустог (текст погледати на http://borbazaveru.info/content/view/1945/30/):

  >>Словени немају никаквог смисла живота нити какве мисије у свету без православља. Рим је од увек био и за увек остао крвни душманин словенских народа, узимајући од њих само паре а називајући их варварима.

И тако даље, пуно и пуно, редом.

Благо ономе коме се отворе очи да види и уши да чује где је лаж а где је истина.<<

Када би браћа Руси чули ове речи српског Светитеља, можда би се запитали, да ли је Свети Владика Николај православан? Јер Патријарх говори о „за нас Православне, мало спорним питањима“ а српски Светитељ о „крвним душманима“! Зато владика Артемије не сме да иде у Русију  на конференцију о геноциду над Србима,  јер су се изгледа у Патријаршији забринули, да би браћа Руси могли помислити да владика Николај уопште није био православан.

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 септембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.