header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Отац Александар Шумски: Борба за породицу и породичне вредности Штампај Е-пошта
недеља, 03 октобар 2010

„Руска народна линија“

Јереј Александар Шумски

БОРБА ЗА ПОРОДИЦУ И ПОРОДИЧНЕ ВРЕДНОСТИ

Познати пастир је подржао потписивање Меморандума о оснивању средстава јавног информисања која брину о породичним вредностима

 „Наравно, Сверуски документ о одбрани породице ја могу само поздравити. То сазнање је пријатно души. Зато што је у Русији породица основа моралног живота. Ми знамо да се све силе које су непријатељи Русије, труде да подрију породицу, зато што, ако породичне вредности буду подривене, Русија ће просто престати да постоји“ - изјавио је у интервјуу Руској Линији познати московски пастир, клирик храма Светог Николе у Хамовницима, магистар педагошких наука, јереј Александар Шумски, коментаришући потписивање првог у Русији Меморандума о формирању средстава јавног информисања по питањима заштите породичних вредности.

Како саопштава сајт Рјазанске епархије, у потписивању докумената створеног по благослову архиепископа Рјазанског и Касимовског Павла, узели су учешће представници средстава јавног информисања, друштвених организација, као и руководилац Информативно-аналитичког оделења епархије, свештеник Павел Коњков.

Потписивање тога документа сведочи да руководиоци средстава јавног информисања и рекламних агенција признају:

1. Да су породица, материнство и детињство најважније људске вредности;

2. Да су демографски проблеми у Русији у овом тренутку буквално питања државне безбедности;

3. Да дражавни напори по питању решавања овога проблема, могу бити знатно ефикаснији уз подршку средстава јавног информисања и друштвених организација;

4.Да су средсатва јавног информисања и рекламне агенције моћна снага у формирању друштвеног сазнања;

5. Да диктирана комерцијалним интересима, пропаганда потрошачког друштва и сведозвољености – је у ствари пројава неодговорности, што ствара претњу будућим руским поколењима;

   „Признајући то, ми смо спремни да узмемо активно учешће у решавању државних задатака, на нивоу формирања и ширења позитивне информације о породици, васпитавању моралности и духовности у унутар-породичним односима који одговарају интересима државе, друштва и сваког човека, коришћење могућности које даје слобода речи, на корист народа, васпитавање поколења морално и физички здравих људи, који брину о очувању нације“ - каже се у Меморандуму.

Рјазанска област није једина, која је узела учешће у потписивању Меморандума, он је још у мају 2007. године био потписан у Краснојарску, а планира се провођење сличних акција у Чељабинску, Орлу, Брјанску, Самари, Санкт-Петербургу и другим градовима Русије, додаје се у издању.

 „Против растурања породице треба уводити санкције, које би требале бити веома жестоке – прокоментарисао је за Руску Линију отац Александар Шумски. - Тако су радили они који су бринули о грађанима своје земље, као председник САД Рузвелт или председник Француске генерал де Гол, који су увели веома жестоку цензуру у кинематографији у средствима јавног информисања. Међутим, либералне снаге су побуниле против де Гола 1968. године. Де Гол је, на пример, забранио приказивање америчких филмова и он је постигао то, да је у његово време Француска била веома пристојна земља, у поређењу са овим што се сада дешава. Наш премијер Владимир Путин је увек са поштовањем говорио о де Голу и наводио његов пример, па зашто не искористи његово искуство? Ако смо ми већ сада принуђени да усвајамо неке западне вредности, дајте онда да усвајамо и конзервативне а не само либералне. Јер и на западу постоје снаге које све правилно поимају и поштују традиционалне вредности. Зато не треба све преписивати од непријатеља“.

 „Уз то, нама не недостаје ни наших сопствених вредности – додао је свештеник. - Русија је веома богата породичним вредностима. Православна Црква је те вредности увек поштовала и неговала. Православље је увек било повезано са породицом. Када ми вршимо свету тајну венчања, ми младима желимо стварање православних породица, које би поштовале Божије заповести, без обзира на спољне утицаје. Слава Богу, сада се много младих венчава у Цркви“.

 „Што се тиче цензуре, то је уопште, благотворна ствар. Моралног васпитања без цензуре не може ни бити. Када се укине цензура, настаје либерални тоталитаризам, у то сам убеђен. Чак и Александар Сергејевич Пушкин је говорио да је цензура неопходна. Па зар то није ауторитет за поштовање? Пушкин, који је сам био подвргнут цензури! Али као паметан човек, као човек који је много видео, много преживео, он је говорио о њеној неопходности, он је схватао везу цензуре са моралним васпитавањем народа. Јер морална цензура уопште не умањује човекову слободу личности, пошто, што је цензура строжија, тим ће човек бити строжије васпитан. Шта је то личност? То је унутрашња строгоћа, ниво личности се оцењује могућношћу да себи забрањује. Што је човек више у стању себи забранити, то је он духовно развијенији и обратно, што је он попустљивији према себи, то је он мање развијен. Одсуство ограничења омогућава развој либералне личности, то јест, омогућава распад те личности, стварање антиличности. Либерална личност – то је индивидуа која егоистички живи, и не размишља ни о чему осим о својим интересима. У таквим случајевима личност човекова се распада“ - сматра пастир.

 „И нека нас не плаше стаљиновим временима – времена тоталне цензуре се не могу повратити – продужио је отац Александар. Таква цензура може доћи само од антихриста који ће бити заштитник либерала. И тада ћемо имати парадокс. Либерали иступају против цензуре, али сами уводе најстрашнију либералну цензуру. Они траже слободу за хомоксеуалце, педофиле, некрофиле, забрањујући да се износе негативна мишљења о њима. Па зар то није цензура? Руска царска цензура је била заснована на Православљу, значи она је била благотворна, а либерална цензура је заснована на антивредностима и зато је то сатанистичка цензура. Либерали желе да нас натерају да живимо по „правилима сатане“ уместо по правилима Јеванђелским. Пред нама стоји избор: Или ћемо ми живети по Јеванђелским вредностима и због тога нам је потребна истинска правилна цензура или ћемо живети по сатанистичким правилима, када ће дејствовати цензура зла. Једно од двоје – треће није дато“.

 „У либералном тоталитарном систему, уопште неће бити никакве слободе речи. У томе је све лукавство либералних смутљиваца. Они играју на карту човекове жеље да буде слободан, међутим, либерални тоталитаризам потпуно лишава човека сваке слободе. Свака империја је милион пута слободнија од било каквог либералног тоталитарног система. На жалост, многи то не виде и не схватају, они као мољци лете куда хоће мислећи да је све дозвољено а потом их убијају либералним тоталитаризмом. Велики инквизитор код Достојевског је рекао: „Ми ћемо им дати могућност да се забављају, даћемо, али ће нам то касније платити потпуним лишавањем личне слободе“. Ето, у томе је тајна либералног система“ - рекао је отац Александар Шумски.

Због тога је сада сазрела неопходност доношења таквих докумената, јер је породица последње што нам је остало. Последња традиционална вредност. Ако ми дамо и породицу, ту нам је крај. На западу породица више не постоји. Тамо још постоје родитељи са децом, морални рак је појео породицу и већ се понегде јављају такве страхоте као што је инцест. Међу елитом европских земаља, све чешће се појављују декларисани хомосексуалци, који не крију свој порок, већ напротив, афирмишу га. На западу популаризација једнополних односа подрива саме темеље породице. Код нас је, на срећу, тога мање. Некада је на западу било здравих снага, али је њих остало веома мало, мрвице. Ја мислим да више ништа не може спасити запад, зато треба да се дистанцирамо од њега, као од области заражене кугом. Ми морамо знати да је породица наш последњи бастион, то је највећа тајна, где се одиграва Божије дело, она привлачи благодат Божију. За породицу се морамо борити до смрти“ - закључио је јереј Александар Шумски.

Са „Руске Народне Линије“ превео за „Борбу за веру“:

 Ранко Гојковић

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 октобар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.