header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Шта каже папина саборска већина Штампај Е-пошта
петак, 19 новембар 2010

 19. 11. 2010. 20:43h |  22:09h Танјуг

Сабор Артемију одузео свештенички чин

Гласање: 21 за рашчињење, 6 уздржаних, 7 против

Пензионисани владика рашко-призреснски Артемије (Радосављевић) рашчињен је у петак увече, трећег дана редовног јесењег заседања Светог архијерејског сабора, речено је у Српској православој цркви (СПЦ).

 

Сабор је одлуку о одузимању свештеничког чина владики Артемију донео након што је он, са четрдесетак својих следбеника, одбеглих монаха и монахиња, узурпирао два манастира - Дубоки поток и Девине воде на северу Косова.

Ова саборска одлука донета је већином гласова. Владика Артемије је, оглушивши се о синодске и саборске одлуке, служио јутрос свету архијереску литургију у трпезарији манастирског конака Дубоки поток.

Након тога, његови следбеници су покушали да узурпирају манастир Бањску, али пошто су мештани блокирали пут, они су се упутили према другим манастирима на северу Косова.

Сабор је, истовремено, поднео кривичне пријаве против Артемија и његових следбеника, због насиља и узурпације имовине у власништву СПЦ.

Артемије је пензионисан на овогодишњем мајском заседању, због финансијских малверзација у Епархији рашко-призренској, а за његово стално станиште му је одређен манастир Шишатовац у Срему.

Сабор је у четвртак за новог епископа рашко-призренског изабрао владику Теодосија. Он је током петка, са пратњом, ишао у манастире Девине воде и Дубоки поток, а из овог првог је, према изворима “Вести“, насило отерао монахиње.

Гласање: 21 за рашчињење, 6 уздржаних, 7 против

Како Вести-онлине сазнају, међу учесницима Сабора о Артемијевој судбини одлучивало се тајним гласањем. После врло полемичне расправе, према речима нашег извора, 21 глас је био “за“, шест уздржаних и седам “против“ Артемијевог рашчињења.

У расправи која је претходила гласању, неколицина владика инсистирала је да се поводом случаја “Артемије“ формира архијерејски црквени суд и да се утврде све чињенице. Међутим, како нам је рекао један од архијереја, чланови Синода заступали су тезу да “нема времена ни за какво суђење и да брат Артемије мора бити још колико данас рашчињен“.

Према речима нашег саговорника, пред почетак поподневне саборске седнице, чланови Синода (црквене владе) позвали су и у патријаршији СПЦ састали се са министром полиције Ивицом Дачићем и министром вера Богољубом Шијаковићем, који су дошли у пратњи два висока полицијска службеника. После разговора, на почетку заседања, присутне епископе синодалци су обавестили да су поменуте државне званичнике позвали ради саветовања у вези подизања кривичне пријаве против владике Артемија због, како су рекли, узурпирања црквене имовине.

 

          КПС ће радити како каже Српска православна црква

Извесни господин Божовић, који се представио као командир КПС-а, вечерас је ушао у манастир Дубоки поток и саопштио владици Артемију и његовим следбеницима да су добили захтев СПЦ-а да сви они који нису ушли у манастир са дозволом црквених власти морају да га напусте у року од пола сата. Ако то не учине, речено им је да ће КПС бити принуђена да предузме адекватне мере. Владика Артемије је саслушао госта, али се пред њим није изјаснио о даљим потезима, јављено је Вестима-онлине из манстира Дубоки поток.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/98131/Sabor-Artemiju-oduzeo-svestenicki-cin

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 новембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.