header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Подсећање: Са сахране о.Томе Марковића, задужбинара храма Св.Јована Крститеља у Љуљацима Штампај Е-пошта
среда, 01 децембар 2010
 ЈУЧЕ У СЕЛУ ЉУЉАЦИ КОД КРАГУЈЕВЦА САХРАЊЕН ПРОТА ТОМА МАРКОВИЋ ИЗ ДОРТМУНДА
(ВЕСТИ, дијаспорско издање, 23.МАРТ, 2004, стр.7)

ВЕЧНИ ПОЧИНАК У РОДНОЈ ШУМАДИЈИ

Опело је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић са свештенослужитељима епархија шумадијске, жичке, браничевске и архиепископије београдско-карловачке

Одани слуга Божји и велики хуманиста протојереј Томислав Марковић из Дортмунда сахрањен је јуче у својој родној Шумадији, у присуству неколико стотина рођака, пријатеља, поштовалаца из отаџбине и расејања као и свештенства и монаштва Српске православне цркве. Вечни спокој нашао је у својој цркви задужбини, посвећеној светом Јовану Претечи и Крститељу, у селу Љуљаци. Опело је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић, члан Светог архијерејског синода СПЦ-а, са свештенослужитељима епархија шумадијске, жичке, браничевске, средњоевропске и архиепископије београдско-карловачке.

            - Блажен је онај којег си примио, Боже. Тим речима Црква и ми овде сабрани испраћамо нашег саслужитеља Томислава Марковића - рекао је митрополит Амфилохије.
Он је подсетио да је са оцом Томом заједно студирао на Богословском факултету и нагласио да је упокојени протојереј кроз сав свој живот носио "динамизам и снагу својствену Шумадинцима".

- Увек је био први међу студентима да започне сваки частан посао. Такав је остао до последњих дана. Драматика његовог живота је и драматика његовог народа. Кроз цео свој век носио је бреме своје и свога рода. Господ зна колико је оних које је отац Тома помогао, оснажио, утешио и окрепио - подвукао је високопреосвећени Амфилохије. Митрополит је подсетио и на бригу протојереја Марковића за онај део српског расејања који је био за краља и отаџбину и живео прогнан из родне груде. Митрополит је такође подсетио да је отац Тома међу првима притекао у помоћ када је 1993. године обнављана Богословија на Цетињу. Своје опроштајно слово црногорско-приморски митрополит је завршио молитвом да протојереј Томислав Марковић "почива тамо где сија светлост лица Божјег", а његовој протиници Милици нека Бог подари утехе. Од оца Томе опростило се јуче и 14 говорника над његовим одром, међу којима су били Милоје Милићевић, из Берлина, Јован Лазаревић из Дортмунда, британски генерал-потпуковник МурБрик, саветник министра одбране СЦГ, Борка Вучић из Београда, као и представници Задужбинарског друштва "Протина Градина" основаног да настави започето дело почившег оца Томе.

Опраштајући се од свог пријатеља пред тужним скупом и ожалошћеном породицом, Милићевић је подсетио за све заслуге и сва доброчинтва оца Томе за српски род у отаџбини и расејању.

- Током последњих, за наш народ и српске земље посебно трагичних година, ти, наш драги прото, организујеш и својим чуваркућама шаљеш обимну помоћ у материјалу и лековима (више хиљада кубних метара) у новцу (више стотина хиљада немачких марака), а трајно помажеш 358-ро незбринуте деце и ратне сирочади широм српских земаља. Твоја несаломива, неисцрпна енергија, твој непосредан, искрено ведри дух, твоја неизмерна љубав према ближњем, били су и остаће нам као светао пример и наш узвишен узор - поручио је Милићевић.
У име православне заједнице "Свети Петар Цетињски" од свог пријатеља опростио се Јован Лазаревић из Дортмунда:

- Отац Тома је битисао на земљи као Божји поклон свима нама. Био је стабло које се у небо узноси - истако је видно потресен.

У име хуманитарног фонда за подршку и бољи живот младих пољопривредника, чији је један од утемељивача био и прота Тома са супругом Милицом, опростила се Борка Вучић.

- Напушташ нас када си нам најпотребнији, када почињемо да остварујемо прве програме развоја пољопривреде, стратешке гране осиромашене и напаћене економије наше угрожене отаџбине. У знак велике захвалности твојој материјалној, духовној и свесрдној подршци фонду и Првом светосавском сабору младих, у тешким и ратним данима у нашој земљи, најмлађи основци школе у Љуљацима, у оквиру акције фонда "Један првак, једно дрво" озелениће и засадити племените воћке у порти велелпног храма Светог Јована твоје задужбине - "Протине Градине" коју посвећујеш и остављаш СПЦ-у и свом народу. То може учинити само истински хуманиста, духовник и родољуб. Био си незаборавна личност, великог срца и разумевања и за младе. Твоје име остаће заувек у фонду и међу младима на селу, симбол солидарности, интелектуалне храбрости задужбинарства и доброчинтва - казала је Борка Вучић у свом опроштајном слову посвећеном оцу Томи Марковићу.

 

Политичари, дипломате и књижевници

Последњем испраћају и поклоњењу сенима оца Томе поред протинице Милице, најближих сродника, око 800 Шумадинаца и многих пријатеља из дијаспоре, присуствовали су и Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије СРЈ, Милан Перовић, бивши конзул СРЈ у Штутгарту, Зоран Јеремић, некадашњи амбасадор СРЈ у Берлину, књижевници Антоније Ђурић и Веселин Ђуретић, председник Уније зелених Мирољуб Веснић и многи други пријатељи и поштоваоци из целе Србије и дијаспоре.

 

Дошао и британски генерал

Генерал Брик, који је сарађивао са почившим протојерејем Марковићем у време, док је он био духовник за православне вернике у енглеској војсци, захвалио се оцу Томи над његовим одром за све што је као свештеник учинио за православне припаднике британске војске.

Р. Лончар

http://www.mail-archive.com/ Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. /msg16621.html
Последњи пут ажурирано ( среда, 01 децембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.