header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Екумениста - новотарац на месту уредника "Православља" Штампај Е-пошта
субота, 11 децембар 2010

 Синод сменио главног и одговорног уредника Православља

Ђаковац уместо Поповића

Аутор: Ј. Т.

Београд - Свети архијерејски синод СПЦ, на последњој седници, разрешио је дужности главног и одговорног уредника Православља, новине Српске патријаршије, протојереја-ставрофора Миодрага Поповића. За новог уредника Православља Синод је именовао јереја Александра Ђаковца, незванично је потврђено Данасу у седишту СПЦ.

Ову вест објавили су и поједини црквени медији. Свештеник Миодраг Поповићније желео да коментарише ове синодске одлуке. Он је за Данас изјавио да још није добио званично решење о смени, да поштује одлуку Синода и да у промени на челу Православља нема ничег што је изван редовне црквене праксе. Од портпарола СПЦ и члана Синода епископа бачког Иринеја претходна два дана нисмо добили одговоре на питања шта су разлози за смену главног и одговорног уредника Православља и да ли је то, како се незванично прича у црквеним круговима, наставак истраге „Инсајдера“ ТВ Б92 о вези Српског сабора Двери и СПЦ. У круговима блиским црквеном врху спекулише се да је владика бачки Иринеј, иначе председник Уређивачког одбора Православља и први човек Информативне службе СПЦ, већдуже време тражио смену свештеника Поповића. Извори Данаса незванично тврде да су протеклих дана провераване просторије Православља, укључујући и компјутере, а смену главног и одговорног уредника доводе у везу и са писањем Православља о Паради поноса.

У седишту СПЦ Данасу је незванично потврђено да је свештенству недавно упућен црквени акт којом је оснажена неколико година стара синодска одлука да без благослова надлежног архијереја свештеници не могу да говоре за медије, одлазе на пријеме у амбасаде и друге јавне догађаје. Иако се у врху СПЦ незванично тврди да је речо поштовању црквеног „кућног реда“, нисмо добили званично објашњење за ову врсту „дисциплиновања“ свештенства.

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/djakovac_umesto_popovica_.55.html?news_id=205572

Последњи пут ажурирано ( субота, 11 децембар 2010 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.