header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Адитиви изазивају рак, дијабетес, алергије, стомачне тегобе... Штампај Е-пошта
недеља, 16 јануар 2011

 Сви отрови који нас вребају из хране

За скоро сваки од адитива, хемијских додатака којих има у слаткишима, лековима, козметици, безалкохолним напицима, супама, производима од меса или пекарским производима, утврђено је да могу да изазову рак, или друге болести. Посебан ризик адитиви представљају за здравље деце до три године. Разни заслађивачи, боје и појачивачи укуса могу да буду окидачи за појаву разних болести, упозоравају стручњаци.

Магистар Стеван Благојевић из Института за општу и физичку хемију у Београду сматра да нема апсолутно нешкодљивих хемијских додатака - адитива и да може да се говори само о степену њихове штетности.

Има оних који провоцирају алергије, изазивају стомачне тегобе, штетни су за кожу, ремете притисак, холестерол, неки су и канцерогени. Он наводи да постоје токсични адитиви попут натријум нитрита, који се званично налази на листи отрова. Они су незаменљиви конзерванси за производе од меса - виршле, кобасице, саламе, паштете, јер су врло ефикасни против бактерија. Њихова токсичност се смањује тако што се мешају са кухињском соли.

- Веома је битно да читате оно што пише на етикети производа. Обратите пажњу на производе који садрже следеће: тартразин (Е102), qуинолине жута (Е104), сунсет жута (Е110), цармоисине (Е122), понцеау (Е124), бриљант плава (Е133), натријум-бензоат (Е211), аспартам (Е951), натријум-глутаминат (Е621) - упозорава Благојевић.

По злу најчешће помињани заслађивач аспартам био је недавно под лупом научника.

Данско истраживање обављено на 59.334 труднице показало је да прекомерна употреба заслађених газираних напитака, који су вештачки обојени, повећава опасност од превременог рођења бебе за 29 одсто. Конзумирање по једног газираног напитка дневно могло би да повећа опасност од превременог порођаја за 27 одсто.

Нису, међутим, додаци храни једина опасност по здравље. И начин спремања је важан, каже др Јелена Гудељ-Ракић, специјалиста хигијене и магистар исхране, која препоручује кување у води или на пари уместо класичног пржења и поховања.

Шта све изазивају адитиви  

Поремећаји

ознака адитива

у којим се производима налази

Поремећај црева

Е-220, Е-221, Е-222, Е-223, Е-224

вино, пиво и воћни производи

Реакције на кожи

Е-230, Е-231, Е-232, Е-233

спрејови и дезедоранси, дезинфекциона
средства и средства за запрашивање

Поремећај притиска

Е-250, Е-251, Е-311, Е-312

месне и рибље прерађевине, вештачке боје, уља, масти, маргарин, супа

Поремећај холестерола

Е-320, Е- 321

паковања хране за људе и животиње,
производи од каучука,
гуме и нафтних деривата

 

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/229552/Svi-otrovi-koji-nas-vrebaju-iz-hrane

Последњи пут ажурирано ( среда, 19 јануар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.