header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уочи четрдесетодневног помена проти Љуби Петровићу Штампај Е-пошта
понедељак, 17 јануар 2011
Пред 40 дана од упокојења оца Љубе

Само неколико речи о оцу Љуби, великом пастиру словесног стада Христовог.

Оца Љубу сам, промислом Божјим, упознала 1996. године, по повратку из иностранства и по неодољивој потреби своје душе да упознам веру свога Крштења коју у својим младим данима нисам упознала, иако је моја душа целог живота била жељна Истине.

Као жедна земља када на њу падне дугоочекивана киша, тако је и моја душа упијала Јеванђелске речи које су се сваке суботе, после бденија у цркви св. Александра Невског, изливале на нас, полазнике Православне мисионарске школе. Скромни простор тадашњег парохијског дома био је мали да прими све нас који смо, и ако није било места, макар стојећи у ходнику или на улазним вратима, слушали тумачења Јеванђелских прича, посланица, разрешавали многе недоумице и тако се утврђивали у православној вери. Предавачи су били различити, али је отац Љуба са пуним пастирским ауторитетом руководио тим предавањима, тако да она никада нису „скренута“ са курса православног. И на крају предавања, благосиљајући нас, отац Љуба би, својим широким и готово детињим осмехом рекао: "А сада, у миру, свако својој кући, певајући!" И заиста, као нека деца, ми бисмо, духовно укрепљени и нахрањени, славили и хвалили Господа, једва чекајући следећу суботу и наредно предавање.

Његов однос са сваким од нас је био личан, искрен, срдачан и пун љубави. Личне бриге, проблеме, могли смо да поверимо оцу Љуби и он би очински обрисао сваку нашу сузу. Тако је било и 2000-тих: у време демонстрација затекла сам се случајно на Бранковом мосту у моменту када је сукоб између демостраната и милиције ескалирао. Нисам могла да се избавим са тог места где сам се затекла, где су тензија и мржња биле готово опипљиве а псовке непоновљиве, ужаснута, након што сам успела да побегнем, по нагону сам плачући отрчала до св. А. Невског, дошла у канцеларију о. Љубе. Он је неуморно као и увек, као вредна пчела Христова, нешто радио, али видећи моју велику узнемиреност, све је оставио, скувао ми кафу, поразговарао са мном и потпуно ме умирио. То сведочи о његовој великој бризи за човека и његову бесмртну душу.

И сада, на опелу у цркви где је предано и са љубављу одгајао душе православне приводећи их Христу Богу, нисам целивала покојника, већ сам од њега узела последњи благослов. И тада, на одру, призвао је све нас који смо се у међувремену расејали по другим црквама и градовима, да се саборно помолимо за његову душу. Нека би Господ дао своме верном слузи, молитвама Пресвете Богородице, св. Николаја Мирликијског Чудотворца и Св. Пророка, Претече и Крститеља Господњег Јована, по делима љубави према Богу и ближњем, вечни покој у Царству Небеском.

У Београду, 17.01.2011.

Звездана Делић

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 17 јануар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.