header image
НАСЛОВНА СТРАНА
По 1.150 евра месечно мање Штампај Е-пошта
субота, 05 фебруар 2011

Епископи СПЦ остају без пензија

Тројица владика Српске православне цркве - митрополит дабробосански Николај, владика бањалучки Јефрем и епископ зворничко-тузлански Василије, остаће без изузетних пензија које им је прошле године доделила Влада Републике Српске.

Наиме, Уставни суд РС је установио да одредба Закона о пензијско-инвалидском осигурању која се односи на одобравање изузетних пензија није у складу са Уставом РС. Заједно са поменутим српским владикама ово право губи укупно 39 корисника изузетних пензија.

Подсећања ради, Влада РС је половином 2010. године одлучила да тројица владика до краја живота појединачно примају по 2.300 конвертиблиних марака (вредности око 1.150 евра) месечно, што износи седам просечних месечних пензија у РС или по три тренутне просечне плате у Српској.

Међутим, Уставни суд РС је ову одлуку оспорио уз образложење да је повређено уставноправноначело о равноправности грађана.

"Оспореном одредбом, законодавац је омогућио да се на појединце не односе услови који се односе на све остале градане у истој правној ситуацији, што је противно Уставу РС", утврдиле су судије Уставног суда.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/115122/Episkopi-SPC-ostaju-bez-penzija#comment-info

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 05 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 44 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.