header image
НАСЛОВНА СТРАНА
У Русији забрањена парола "Православље или смрт" Штампај Е-пошта
уторак, 08 фебруар 2011

 Забрањена парола "Православље или смрт"

Пароле "Православље или смрт" и "Русија Русима" у тој земљи су проглашене екстремистичким, што повлачи забрану њиховог истицања у јавности и на интернету, пренела је Верска информативна агенција (ВИА).

Руско државно тужилаштво саопштило је да је један суд у Москви размотрио ове пароле које се последњих година јављају на рок-концертима и фудбалским утакмицама и прогласио их "екстремистичким".

После "лингвистичке анализе" на Руском институту за културологију донет је закључак да пароле "Православље или смрт" и "Русија Русима" негативно делују на друштво, подстичу националну и верску мржњу и пропагирају жељу за доминацијом једне религије над другом.

Обе пароле биће увршћене на "Федерални списак екстремистичког материјала", што значи да неће моћи да буду истицане у јавности или на интернет страницама, наводи ВИА.

"Православље или смрт" већ деценијама користи светогорски зилотски манастир Есфигмен, у коме цариградски патријарх Вартоломеј без успеха покушава да успостави канонски ред, а ову паролу су у међувремену преузели православни зилоти и ван Грчке, додаје ВИА.

Руски патријарх Кирил је у више наврата осудио ову паролу, наводећи да је Христос, или апостоли, никада не би употребили.

У Русији ову паролу последњих година користе навијачи, а почетком новембра 2010. године улицама Москве марширало је хиљаде већином младих националиста, носећи између осталог и ове две пароле, а неки међу њима су се, како су забележили медији, поздрављали фашистичким поздравима.

http://srb.time.mk/read/4d9d5add32/43d2632ab3/index.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.