header image
НАСЛОВНА СТРАНА
"Вести онлајн" о протеклом Сабору Руске Цркве Штампај Е-пошта
недеља, 13 фебруар 2011

 Москва: Успоставити православну идеологију

Све интензивнија сарадња Руске православне цркве (РПЦ) са државним и политичким врхом Русије, позив да се и свештенство кандидује на државним изборима, те предлог да се успостави „грађанска православна идеологија” у борби против исламског тероризма у Русији, али и јавне привилегије патријарха Кирила, нашле су се у жижи интересовања јавности након недавно одржаног саборског заседања у Москви.

Током Сабора, одржаног у Храму Христа Спаса, доминантна тема је била улога Цркве у друштву. Патријарх Кирил је нагласио потребу да се РПЦ законском регулативом "дозволи рад у друштву како би могла да делује у јавности, насупрот онима који би, уместо тога, да је потисну на маргине живота нације“.

 

А Сабор је дао зелено светло епископима и свештеницима да, како је истакнуто, могу да активно учествују у политичким изборима, како би се учешћем у грађанској цивилној власти супроставили расколничким и неправославним снагама у борби против православне цркве.

 

Председник Дмитриј Медведев обраћајући се последњег дана заседања учесницима архијерејског сабора, како преносе руски медији, подсетио је на значај учења основа православне вере и културе “у средњим школама, као и присуство свештенства у војсци, два од највећих достигнућа цркве на друштвеном нивоу у последње три године”.

 

Медведев је оценио да је присуство Цркве у школама и њена подршка у војсци “основа у борби против нетрпељивости, као и промоција међуетничког и међурелигијског дијалога.”

 

Медведев је, према писању руке штампе, изричито затражио од РПЦ да помогне руској влади да консолидује односе са Русима у свету. Заједничке духовне вредности су “ефикасни фактор консолидације целог православног света, а парохије су привлачне тачке за дијаспору, које помажу да се одржи културна и духовна веза са својом домовином”, рекао је председник.

 

Он је закључио да ће држава и РПЦ наставити да активно и плодно сарађују за добробит земље.

 

Патријарх са политичким амбицијама

 

"Независимаја газета“ оцењује да је амбиција патријарха Кирила “више политичка него верска” уз навођење да је једна од првих иницијатива патријарха Кирила била оснивање Синодалног оделења за односе између цркве и друштва, које “ради са државом више од друштва, заједно пазе на јавни интерес, мешајући земаљско и духовно“.

 

"Москва тајмс“ у чланку о Кириловим "државним привилегијама" наводи да је, упркос одвојености цркве од државе, руски патријарх третиран као "високи државни службеник" и да "међу бројним привилегијама" има и бесплатно коришћење услуга снага безбедности, односно гарде Федералне полиције, као и аутомобил са сиреном и трепћућим плавим светлом, што је забрањено за све друге верске вође.

 

Руски православни свет

 

Патријарх Кирил је заседање оценио „Сабором Руског света“, јер су на њему учествовали православни архијереји који заступају не само 22 земље из којих су дошли, већ представљају Руски православни свет који је присутан више од 60 земаља: од Јапана, преко евроазијског континента, те северне и јужне Америке па до Аустралије.

 

Црква се "пребија" с државом преко цигарета и нафте

 

Након економске, очигледно је да у Русији јача политичка моћ Московске патријаршије. Није, наиме, непознато да је још од времена столовања бившег патријарха Алексија Првог када је садашњи патријарх Кирил био шеф црквене дипломатије, Руска православна црква преко приватних предузећа (у власништву црквених лица), ушла у посао увоза цигарета и извоза нафте и гаса, уз одобрење државе с образложењем да је реч о противуслузи због својевремено одузете црквене имовине у комунистичком режиму.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/116720/Moskva-Uspostaviti-pravoslavnu-ideologiju

+++

Руска црква уводи опела за самоубице?

Руски патријарх Кирил је на последњем Архијерејском сабору предложио да се уведе нека врста опела за самоубице, које не би било исто као и уобичајено.

 Поред тога што је Московски патријарх предложио да се и свештенство кандидује на државним изборима, сада је стигао предлог за увођење опела самоубицама, који је прослеђен синодалној Богословској комисији "на изучавање", након чега ће га Свети синод прихватити и текст проследити свим епархијама.

Патријарх је предлог образложио тиме да се родбина самоубице обраћа цркви ради чина сахране.

У неким случајевима се одобравало, у другим не. Потребно је увести "јединствену праксу, како би се избегле злоупотребе", као до сада, како у "исказивању строгости" (одбијању), тако и лаком одобравању, сматра патријарх.

Састављен је "посебан чин молитве" за самоубице, "Чин поминовенија самоубиц".

У православљу се не обавља опело самоубицама нити се они сахрањују на простору освећеног гробља, већ изван. Јавна молитва није допуштена, док се приватно не забрањује. Изузетак се у Русији чини у психијатријским случајевима, на пример, али уз потврду лекара, преносе светске агенције.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/116881/Ruska-crkva-uvodi-opela-za-samoubice

Последњи пут ажурирано ( недеља, 13 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.