header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Претња забраном причешћа због ношења марама на Литургији Штампај Е-пошта
недеља, 13 фебруар 2011

Помаже Бог,

Шаљем вам једну вест о немилом догађају који се данас одиграо у храму сант Албан у Базелу, Швајцарска:

13. фебруар 2011, Базел, Швајцарска:

Под претњом забране Причешћа, женама које у храму покривају главу марамом, а поготово деци-девојчицама, које са марамом на глави прилазе Светој Чаши, отац Милутин Николић, парох у цркви сант Албан у Базелу (Швајцарска) данас је оштро искритиковао све присутне на литургији, који и поред упорне свештеникове молбе и даље са дрскошћу долазе у храм са марамом на глави и својим кћеркама такође стављају дечије мараме на главе.

Том својом непослушњоћу према свештенику као и према Православној Цркви добиће забрану Светог Причешћа уколико истрају у својим провокацијама носећи мараме и тиме омаловажавајући одлуке свог свештеника и своје Свете Цркве. У случају да и даље поједина деца дођу да приме Свето Причешће а да притом имају мараму на глави, она ће бити враћена без да се причесте.

Разлог за забрану ношења мараме је, како је свештеник објаснио, неразумевање суштине марама и срозавање наше Хришћанске вере на секташки ниво и ниво муслимана.

Такође свештеник Милутин Николић већ дуже време води борбу са непослушним парохијанима, који упркос опоменама и претњама истеривањем напоље из храма, безобразно игноришу сигнале да у току Свете Литугрије седну на клупе које се налазе у храму.

Четири до пет пута у току Литурије, свештеник се након благосиљања окрене народу и покретом руке одозго на доле укаже свима да треба да седну на клупе. Онда после одређеног времена, окретом према народу и намером да благосиља, свештеник помера руке одоздо на горе и тиме сигналише да сви треба да устану. Приликом тих устајања и седања поједини парохијани свесно или несвесно не прате  свештеникове сигнале и остају у стојећем положају иако им је свештеник сигнализирао да заузму седећи положај.

Апелује се на све посетиоце Литурије у храму сант Албан у Базелу, да врло образриво и са великом  пажњом прате свештеника у току служења, како неби пропустили неки његов сигнал и због тога буду без даљег упозорења избачени из храма. Од сада ће се свако непослушање врло ригорозно третирати.

Н.М., парохијан из Базела

П.С. 

Сант Албан у Базелу је католички храм који смо ми православни добили од града на коришћење уз плаћање годишње кирије. У њему отац Милутин већ више од десет година служи православне Литургије.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 13 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.