header image
НАСЛОВНА СТРАНА
110.годишњица екскомуникације Лава Толстоја Штампај Е-пошта
уторак, 22 фебруар 2011

 Толстој протеран из руског живота

МОСКВА -

Данас је тачно 110 година од дана у коме је Руска православна црква из својих редова протерала - великана европске и светске књижевности Лава Николајевича Толстоја.

Руски интелектуалци оптужују цркву да је Толстоја ставила на црну листу. Црква је оптужила великог писца да је помогао комунистима да дођу на власт. Да ли га зато, осим цркве, данас неће ни држава?

Толстој јунак ријалити шоуа

Гигант писане речи је умро 20. новембра 1910, а стота годишњица његове смрти прошле је године, осим малог пријема у министарству културе, прошла незапажено.

Насупрот Толстоју, годишњице других великана руске књижевности се достојно обележавају. Тако је председник Медведев посетио родни град Чехова поводом 150. годишњице његовог рођења.

Годину уочи 100. годишњице Толстојеве смрти, додуше, у Москви је приказан филм "Последња станица" посвећен Толстоју.

Филм је, међутим, снимљен у Немачкој, глумци су Енглези, а редитељ Американац. Руски продуцент Андреј Кончаловски каже да је обишао сва могућа руска министарства молећи за подршку, али је није добио.

У земљи која не пропушта прилику за јавна обележавања догађаја из историје то је необично. Тако се о Толстоју поново расправља, скоро истим интензитетом као за његова живота.

Чак се и детаљи из његовог живота описују на сурово реалан начин. Када је на крају одлучио да се потпуно повуче из јавности, Толстој је напустио своје имање, отишао у неку удаљену кућу и почео живот аскете. То се у Русији приказује као неки ријалити шоу.

Комунисти га славили као "огледало револуције"

У причу се укључио и Сергеј В. Степашин, некадашњи директор КГБ, који зна где је Толстој сахрањен. Наиме, након што га је православна црква екскомуницирала, његов гроб није обележен на достојан начин.

Недавно је и он, након пишчевог пра-праунука Владимира Толстоја, затражио да се то промени: "Можете отићи на место где је живео и радио, стварао, и онда одете на његов гроб који је обична хумка. То је неразумљиво и зато сам одлучио да напишем писмо."

Степашин је писмо послао патријарху руске православне цркве која је постала арбитар у многим нејасним питањима у Русији. У писму он тражи опрост у име Толстоја. Прошао је као и пре десет година Владимир Толстој.

А у време СССР црквено анатемисани писац је био третиран као храм руске књижевности, делом и зато што се залагао за радикална решења у предвечерје Октобарске револуције.

У време царевине добио је чак надимак "други цар" и - користио је ту позицију. Говорио је против полиције, војске, приватног власништва и сваке форме насиља, па и цркве. Лењин га је назвао "огледалом револуције", игноришући његов пацифизам и дубоку веру у бога.

За 50. годишњицу његове смрти ЦК КПСС је припреме почео - две године раније!

Однос садашње државе према Толстоју, међутим, не изненађује његовог пра-праунука који води музеј посвећен писцу у Јасној пољани, где је живео и радио.

"Свака власт покушава да искористи велике људе за своје потребе. Тренутне власти то не раде са Толстојем. Можда нису довољно паметни, али су можда и толико самоуверени да им то није потребно", каже Владимир Толстој.

Писац "кројио" Јеванђеље и Христа по своме

Али, шта је с црквом? Тадашњи патријарх Алексеј одбио је Владимирову молбу за опрост пра-прадеди. Патријарх је, додуше, признао да је Толстој "геније руске књижевности", али и остао при ставу да се давнашња одлука о екскомуникацији не може исправити, јер - покојник се не може покајати.

Црква, дакле, и даље сматра да је Толстој остао у "великом греху гордости", да су његова дела уперена против хришћанства, да је "створио своје Јеванђеље" и тиме се сам одстранио из православља.

А Толстој је заиста тражио да се Јеванђеље ослободи свега што је здравом разуму непојмљиво и што је у домену чуда, порицао је свето тројство и да је Христос бог, стављао га у ранг мудраца Кришне, Буде, Лао Цеа, Сократа, Платона...

Сматрао је да је прича о загробном животу јуродива, а о греху Адама и Еве бесмислена као и о безгрешном зачећу Христа, а да је клањање иконама и моштима светаца магија...

Тврдио је, међутим, и да је божја милост толико велика да неће правити разлику између праведника и грешника, а црква му можда највише замера то што је сматрао да у вери нема посредника, да човек богу треба да се моли сам, као Исус, а не у цркви.

http://www.rtv.rs/sr_lat/kultura/tolstoj-proteran-iz-ruskog-zivota_240139.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 22 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 13 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.