header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Обраћање јавности српских интелектуалаца поводом тужбе против г. Милоја Стевановића Штампај Е-пошта
четвртак, 24 фебруар 2011

АТАК НА МИЛОСРЂЕ

Недавно је Црквени суд Епархије жичке покренуо судски процес против г. Милоја Стевановића, предузетника из Чачка због тога што је, у јуну месецу 2010. године, на свом имању у селу Лозници удомио монахе избегле из Епархије рашко-призренске. Они су пошли за својим духовним оцем, владиком Артeмијем, зато што им привремена администрација Епархије није дала канонски отпуст.

Не улазећи у црвено-канонска питања и недоумице, г. Милоје Стевановић је према одбеглом монаштву поступио хришћански милосрдно. Примио је у свој братски загрљај православне српске монахе, који су оставили све Христа ради, и тиме показао да се држи светоотачког предања о милосрђу (које се огледа и према иновернима а камоли према једновернима).

Не заборавимо: ученици Светог Нила Сорског, једног од највећих руских подвижника, скривали су од државног прогона чак и јеретике (иако се нису слагали с јересју), пружајући пример љубави према ближњем (Георгије Федотов, "Светитељи Старе Русије", Београд, 2005, стр. 160-161). Милоје Стевановић није пружио уточиште јеретицима него својој браћи по крсту и крви, потомцима Светог Саве.

Ми, доле потписани зато верујемо да ће Црквени суд Епархије жичке имати разумевања за хришћански поступак г. Стевановића, и да га неће подврћи никаквим санкцијама. Најзад, иако живимо у времену у коме се умножило безакоње и охладнела љубав многим, надамо се да се безакоње неће наметнути као закон православној Србији, и то закон који суди Љубави.

Остајући одани Христу на путу Светог Саве:

Др Радмила Маринковић

Др Драгиша Бојовић

Гојко Ђого

Душко М. Петровић

Владимир Димитријевић

Др Марко Павловић

Др Мирољуб Јоковић

Др Вера Бојић

Ангелина Марковић

Спасоје Јовановић

Зоран Чворовић

Предраг Р. Драгић Кијук

Др Љуба Протић

Др Милан Мићуновић

 У Београду, на дан Св. Саве Другог архиепископа Српског, 21/08 фебруара 2011.

Последњи пут ажурирано ( петак, 25 фебруар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.