header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Митрополит Иларион: Косово је колевка српског народа Штампај Е-пошта
субота, 02 април 2011

 Солидарност Руске цркве

субота, 02. апр 2011, 07:30 -> 07:47

Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит Иларион рекао за РТС да Русија није признала независност Косова и да је Руска православна црква по том питању потпуно солидарна са Србијом.

Русија није признала независност Косова, а Руска православна црква је по том питању потпуно солидарна са Србијом, рекао је за РТС председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион.

"Сматрамо да је Косово и Метохија колевка српског народа и да је веома важно да се сачува хришћанско наслеђе тог дела, да православни Хришћани који тамо живе упркос тешким, трагичним условима остану тамо и да их подржимо у томе", навео је митрополит Иларион.

Према његовим речима, заштита косовских светиња мора да буде међународни пројекат и Руска православна црква је спремна да да велики допринос томе.

Митрополит Иларион боравио је у посети Српској православној цркви. Руском митрополиту у част приређен је богат програм, имао је низ сусрета и разговора, а одржао је и предавање.

У Коларчевој задужбини у Београду синоћ је премијерно изведена православна пасија "Страдање по Матеју" митрополита Илариона, а у извођењу Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије.

Обраћајући се београдској публици, патријарх Српске православне цркве Иринеј рекао је да је по својој форми пасија као дело слабо заступљен, али не и непознат музички облик у СПЦ-у.

Патријарх Иринеј рекао је да се ради о оригиналном делу, које је компоновао руски митрополити, за којег је истакао да заузима врло високо место у Руској православној цркви.

Митрополит Иларион захвалио је на топлој добродошлици и навео да за њега представља велику радост што је дошао у посету Србији.

"Руска православна црква је била, биће и остаће пријатељ српског народа и СПЦ", рекао је митрополит Иларион и додао да из Москве доноси и најтоплије поздраве руског патријарха Кирила.

Патријарх Иринеј и митрополит Московске патријаршије Иларион служили су и парастос на Руском гробљу, подсетивши на руске хероје и братске везе два народа кроз векове.

"Помолили смо се за хероје руског братског народа који су своју крв пролили у нашој отаџбини за највећу вредност човека, за слободу српског народа", рекао је том приликом патријарх Иринеј, наводећи да крв палих хероја сведочи о братству два народа.

http://www.rts.rs/

+++

Руска црква са српским народом

01. април 2011. | 18:18 → 21:56 | Извор: ФоНет

 

БЕОГРАД -

Митрополит волоколамски Иларион заједно са својим патријархом, али и целом руском црквом има добар увид у живот и стање Срба у коме се налазе и у коме су били, изјавио је вечерас патријарх Српске православне цркве Иринеј на Коларцу, поводом београдске премијере композиције "Страдања по Матеју", чији је аутор Иларион.

Љубав Илариона према српској цркви и народу, истакао је Иринеј, особито се показала "када је "милосрдни анђео" летео изнад Србије, сејао бомбе и смрт".

"Тада је митрополит Иларион, посећивао Србију и Косово у исто време и то не једном, већ више пута", нагласио је Иринеј.

Према Иринејевим речима, жеља Руске православне цркве (РПЦ) је да помогне, како би се осликао Храм Светог Саве на најбољи начин.

"За то су потребна велика средства која ми нисмо сада у стању да подмиримо. Надамо се и имамо обећања која је и митрополит сада донео, да ће руска црква са руским народом, помоћи да наш заветни храм осликамо мозаиком, и која ће представљати лепоту и славу православља", истакао је Иринеј.

Митрополити Иларион рекао је да је РПЦ увек била и да ће бити са српским народом и СПЦ, преносећи поздраве руског патријарха Кирила и целог руског народа.

"Знамо за све што се на Косову и Метохији догађа и видели какво је нечовечанско дело учињено и страдање српског народа", нагласио је Иларион.

Он је рекао да је видео разрушене храмове, српске светиње, додајући да му је драго што његова црква може да помогне српском народу.

Дело "Страдање по Матеју" митрополита и композитора Илариона јединствена је у традицији руске духовне музике по томе што је засновано на специфичном споју знатно различитих музичких и службених пракси западне и источне цркве.

У "Страдању по Матеју" долази до сусрета и интеграције репрезентативних, широко препознатљивих амблема западне и источне црквене музике: жанра пасије, облика фуге, као и руског, односно црквенословенског језика.

Премијери композиције "Страдања по Матеју" присуствовале су бројне јавне личности Србије, министри Вук Јеремић, Ивица Дачић, Срђан Срећковић, руски амбасадор Александар Конузин, Богољуб Шијаковић, Драгољуб Мићуновић, Слободан Самарџић, академици Добрица Ћосић, Матија Бећковић и други.

Митрополит Иларион: Руси били и биће са Србима

Патријарх Иринеј и митрополит волоколамски Иларион служили су раније данас парастос на Руском гробљу, подсетивши на руске хероје и братске везе два народа кроз векове.

Помолисмо се за хероје руског братског народа који су своју крв пролили у нашој отаџбини за највећу вредност човека - за слободу српског народа, рекао је патријарх Иринеј, наводећи да крв палих хероја сведочи о братство два народа.

"Дошли су да нам помогну и храбро пали. Ми Срби вечно смо захвални на њиховој великој хришћанској љубави", рекао је патријарх Иринеј.

Руси су увек били и биће са српским народом, рекао је митрополит Иларион и подсетио да су Србија и Балкан често били поприште великих драма и ратова.

Руси су кроз векове помагали српском народу и били са њим солидарни, рекао је Иларион и навео да је у време када је НАТО бомбардовао Србију у Београд дошао тадашњи руски патријарх Алексеј Други и садашњи патријарх Кирил, тада митрополит.

"Руски државни и црквени лидери помагали су братски српски народ да сачува независност, своју историју и веру", рекао је митрополит Иларион.

Он је, такође, нагласио да Русија и Руска православна црква знају кроз шта пролази српски народ на Косову и Метохији, да су ту величанствене светиње српског народа и нагласио важност чувања јаких веза два народа.

Јеремић: Духовна нит Срба и Руса

Српски и руски народ пролазили су кроз голготе у својој славној историји, али им је духовна нит и у најтежим временима увек била водиља, рекао је вечерас министар спољних послова Србије Вук Јеремић, говорећи на Коларцу, уочи београдске премијере композиције "Страдања по Матеју".

"Никада нећемо заборавити подршку коју нам је Русија пружила у борби за очување наше свете земље, наше матице из које потичу духовно благо и темељ нашег идентитета - Косова и Метохије", истакао је Јеремић.

Пожелевши добродошлицу митрополиту Илариону, Јеремић је нагласио да је реч о "истакнутом теологу, филозофу и музичком ствараоцу, нашем драгом брату, великом духовнику и даровитом уметнику".

"Вековно братство наша два народа, заједништво у вери и култури, јединство у наслеђу, светињама и празницима, и данас подупире и храни нашу мудрост, храброст и разборитост, и помаже нам да се суочимо са свим искушењима", рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио и да композиција "Страдање по Матеју", која се у Београду вечерас први пут изводи, после Москве, Рима, Торонта, Истанбула, Мелбурна и Њујорка, "представља редак музички облик - православну пасију".

Он је изразио уверење да су хор и симфонијски оркестар Радио телевизије Србије дорасли за извођене овог аутентичног дела.

"Страдање по Матеју" сведочи о православној духовности, и на јединствен начин извире из руске традиције, закључио је Јеремић.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/-mitropolit-ilarion:-rusi-bili-i-bice-sa-srbima_246846.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.