header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Ускоро светски скуп религија у Италији
Ускоро светски скуп религија у Италији Штампај Е-пошта
недеља, 10 април 2011

 Светски скуп религија одржаће се 27.октобра у Асизију (Италија) поводом 25. годишњице првог ”Светског мировног скупа”. Сусрет ће бити одржан на високом нивоу највиших представника хришћанства, јеврејства, ислама, хиндуизма, будизма, сика, бахаја. Од хришћана, очекују се највиши представници католика, православаца, англиканаца и протестаната, преноси Верска информативна агенција (ВИА) из Београда.

У Ватикану је, према наводима агенције, саопштено да ће се представници религија прво окупити у Риму, а одатле заједно са папом Бенедиктом XVI бити одвежени специјалним возилом у Асизи који је удаљен око 150 км од Рима.

У овом граду, где су рођени свети Фрања Асишки (1181) и света Клара (1194), централна манифестација биће одржана у базилици "Санта Мариа дели ангели".

"Жеља је да се обнови заједничко залагање светских религија за мир. Не ради се о 'мешању религија' (синкретизму), нико не мора да се заједнички моли, али скупно појављивање представља симбол залагања религија за мир", наводи ВИА.

У Риму се очекује да у Асизи дође васељенски (цариградски) патријарх Вартоломеј, који се у овом граду 2002. већ молио за мир у свету, заједно са тадашњим румунским патријархом Теоктистом. Најављује се и долазак врховног рабина Израела као и англиканског поглавара. За сада није познато ко ће представљати Српску православну цркву.

У припреми сусрета значајну улогу има организација Светога Егидија. Кипарска православна црква била је 2008. године домаћин светског верског окупљања за мир, а годину дана раније град Напуљ, где је дошао и цариградски патријарх Вартоломеј.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/129753/Uskoro-svetski-skup-religija-u-Italiji

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.