header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Досадашњи резултати рада комисије кардинала Шенборна
Досадашњи резултати рада комисије кардинала Шенборна Штампај Е-пошта
петак, 15 април 2011

 Аустријски свештеници злостављали 837 особа

Комисија за расветљавање злостављања лица у црквеним установама, коју је успоставио бечки кардинал Кристоф Шенборн, годину дана од почетка рада, добила је пријаве 837 особа.

Председавајућа комисијом Валтрауд Класниц саопштила је да се од укупно 909 пријављених случајева 837 испоставило као злостављање у црквеним институцијама, односно да су их злостављали припадници цркве. 

Према њеним речима, 253 пријављена случаја су већ решена. Највећи број случајева, то јест око 20 одсто, догодио се на територији аустријске покрајине Горња Аустрија, а затим следе Беч и Тирол. Око три четвртине од 837 регистрованих особа су мушкарци, произилази из извештаја комисије за заштиту жртава, јављају светске агенције. 

Против пет црквених установа Комисија је проследила документацију државном тужилаштву. До сада је Комисија донела 199 одлука, од којих је у 192 случаја донета одлука о обештећењу жртава, а у седам случајева одбијено је обештећење из различитих разлога. 

Класниц је истакла да ће Комисији требати још неколико година за савладавање свих случајева.Уз то, најавила је она, биће извршена и научна анализа, као и евалуација рада. 

"Ради се и о структурама које дозвољавају злостављање и насиље", подвукла је Класниц.

"Ми не водимо судске процесе, већ проверавамо пријаве жртава", објаснила је Каролине Лист судија и члан Комисије. 

Комисија је, такође, изразила мишљење да би током обуке за пасторалну службу требало бити обазривији, то јест треба кандидате за свештенике подврћи психичком тесту. 

Иначе, римокатоличка црква у Аустрији, суочена са бројним пријава злостављања лица у црквеним установама, донела је одлуку да се расветле све оптужбе и успоставила је фонд за исплату обештећења. 

Овом мером црква жели да се бори против све већег губитка верника, који цркви окрећу леђа због бројних афера са којима је суочена протеклих пар деценија.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/130782/Austrijski-svestenici-zlostavljali-837-osoba

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.