header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow "Сестринска црква": Изједначавање злочинца и жртве у Јасеновцу
"Сестринска црква": Изједначавање злочинца и жртве у Јасеновцу Штампај Е-пошта
субота, 16 април 2011

 Žalosni petak u Jasenovcu

Misno slavlje uz biskupe Đakovačko-osječke crkvene pokrajine predvodio je nadbiskup Želimir Puljić

Jasenovac, (IKA) - Prigodom Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika, na "Žalosni petak", 15. travnja održano je središnje pokorničko-molitveno slavlje Požeške biskupije u jasenovačkoj župnoj crkvi. Slavlje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić a uz njega su bili biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, Marin Srakić, nadbiskup i metropolit - predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, Antun Škvorčević, požeški biskup – domaćin slavlja, Đuro Gašparović, srijemski biskup te Đuro Hranić, pomoćni đakovačko-osječki biskup. Među svećenicima bio je zapadno-slavonski arhiđakon i pakrački župnik Matija Juraković, članovi požeškoga Stolnog kaptola na čelu s prepoštom Josipom Devčićem, svećenici Novljanskog dekanata predvođeni dekanom Milanom Vidakovićem te dekan Pakračkog dekanata Branko Gelemanović.

Biskup Škvorčević je na početku slavlja pozdravio sve nazočne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, sudionike križnog puta koji je u jutarnjim satima krenuo ovoga dana iz Lipovljana i popodne stigao u Jasenovac, sve župljane jasenovačke župe i hodočasnike iz drugih župa. Potom je biskup rekao: "Okupili smo se na središnju molitveno-pokorničku postaju Požeške biskupije ovoga Dana u Jasenovcu. Prosvijetljeni Isusovom riječju vjerujemo da oslobađa samo ona povijesna istina koja je očišćena kajanjem, praštanjem i pokorom te upravo tim putem želimo u svojim srcima i savjestima ostvariti slobodu, da bismo bez osjećaja mrženje i osvete obnovili spomen na nedužne žrtve." Tumačeći smisao molitvenog skupa u Jasenovcu na Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika biskup je istaknuo: "Bog nas je sve 'sa sobom pomirio po Kristu i povjerio nam službu pomirenja' (2 Kor 5,18), uvjerava nas sv. Pavao. Upravo to je svrha ovog našeg molitvenog zajedništva. Tako nas je poučio i utemeljitelj Požeške biskupije sluga Božji papa Ivan Pavao II. prigodom svoga prvog pohoda Hrvatskoj 1994. godine kad je rekao da se put pomirenja i mira ostvaruje molbom za oproštenje onima kojima je naneseno zlo i davanjem oproštenja onima koji su nam nanijeli zlo. Mi i danas u tom raspoloženju sa svom kršćanskom iskrenošću stojimo pred počiniteljima zla i onima kojima je naneseno nasilje. Iskazujemo poštovanje prema svim žrtvama u Jasenovcu, bez razlike na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost." Potom je biskup kazao da se uz Jasenovačke žrtve ovoga Dana spominjemo i drugih žrtava te nastavio: "S istim osjećajima pristupamo i svim drugim žrtvama, poznatim ili još neotkrivenim grobovima gdje leže žrtve komunističkog zločina. Svoje poštovanje želimo iskazati i svima ubijenima, progonjenima, ponižavanima i preziranima na bleiburškom i drugim križnim putovima nakon II. svjetskog rata, na stratištima tijekom domovinskog rata, od Voćina i Škabrnje do Kusonja i Vukovara." Dodao je: "Današnja presuda hrvatskim generalima u Hagu, premda još nije konačna, čini ovogodišnji 'Žalosni petak' još žalosnijim, potiče nas da i ovaj trenutak povjerimo Bogu i njegovu sudu milosrđa i ljubavi te molimo za hrvatske branitelje i njihovo plemenito djelo." Biskup je zaključio svoj pozdrav riječima: "Neka Gospa jasenovačka moli s nama, prenese naše vapaje svome Sinu i pomogne da naša srca ne budu zatrovana ili ranjena zlom. Neka s nama moli za dostojanstvo i mir naše domovine."

Nadbiskup Puljić započeo je potom slavlje te je svima nazočnima uputio riječi pozdrava i zahvalio domaćem biskupu Antunu za poziv da dođe u Jasenovac. Čin kajanja po uzorku koji je papa Ivan Pavao II. upotrijebio za Veliki jubilej 2000. u Rimu predvodio je biskup Škvorčević. Nadbiskup Puljić je u homiliji najprije spomenuo da nas "Žalosni petak" podsjeća na nekadašnji blagdan Sedam žalosti BDM koji se slavio u petak prije Cvjetnice te je istaknuo glavne sastavnice tog marijanskog otajstva. Potom se osvrnuo na Dan obnove čišćenja pamćenja u Požeškoj biskupiji i rekao: "Na ovaj žalosni petak, nekadašnji blagdan sedam žalosti BDM, okupljaju se vjernici Požeške biskupije u ovoj crkvi u Jasenovcu, kako bi prema dalekovidnoj odluci njezinog pastira Antuna, od 5. siječnja 2001. a u duhu pastoralnih zadataka iz Velikog Jubileja slavili svake godine 'Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika' kao izraz 'obraćenja i vjernosti Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka'. A što znači 'čistiti memoriju' pokazao nam je sluga Božji Ivan Pavao II. kad je na prvu korizmenu nedjelju, 12. ožujka jubilarne 2000. 'postao glasom Crkve te, zagledan u raspetoga Krista u bazilici sv. Petra, zamolio oproštenje za svako njezino dijete. To pak 'čišćenje pamćenja osnažilo je, veli Papa, naše korake prema budućnosti i učinilo nas budnijima i poniznijima'". Nadbiskup Puljić je nastavio: "Upravo u tom duhu ova biskupija već deset godina slavi 'žalosni petak' kao biskupijski dan obnove čišćenja pamćenja i spomena žrtava ideološke, nacionalne i svake druge mržnje koja se očitovala na ovom prostoru. Okupljajući se ovdje već deset godina vjernici katolici mole Božje milosrđe te hodočašćem pokore i molitve daju duhovnu zadovoljštinu za zločine počinjene tijekom dvadesetog stoljeća na našim prostorima. Pedagogijom 'oprosti i moli oproštenje', oni žele otkloniti iz pamćenja osjećaje mržnje, mraka i duhovnu zarobljenost kako bi bili slobodni."

Zatim je nadbiskup Puljić spomenuo da su određeni krugovi kod nas manipulirali Jasenovcem kako bi optužili za njega hrvatski narod i Katoličku Crkvu te je istaknuo ono što je vrijedno učiniti pred zlom koje je ostavilo ovdje svoje tragove: "Pred likom jasenovačke Gospe i pred križem izrađenim od krovnih dijelova crkve koja je izgorjela u Domovinskom ratu mi večeras molimo za žrtve totalitarnih sustava 20. stoljeća. U Godini Gospe Voćinske posebice se sjećamo brojnih nedužno ubijenih ljudi u Voćinu, među kojima i voćinskog župnika Josipa Martinca, kao i njegova prethodnika Julija Bürgera koje su ubili komunisti. Ovogodišnji 'Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika' na osobit način je vezan s voćinskim žrtvama. A pedagogija odgoja u vjeri, koju nam je ostavio sluga Božji Ivan Pavao II., postala je u ovoj biskupiji prepoznatljivim 'znakom' koji obećava i ohrabruje. A ova crkva Marijinog Uznesenja u Jasenovcu, kao i nova crkva sv. Mihovila u Staroj Gradiški postale su 'svetištem zahvalnosti' i 'učionicom povijesti'. Jer, dok je obrana Domovine bila presudna kao 'biološka pretpostavka da nas velikosrpska hegemonija ne uništi i zatre, čišćenje pamćenja i spomena mučenika u vidu nacionalne pomirbe presudni su kao moralna i duhovna pretpostavka' bez kojih nema istinske hrvatske budućnosti. 'Prava sreća čovjeka krije se u oprostu i pomirenju' koje će se dogoditi samo ako se beskompromisno suočimo s negativnim balastom prošlosti što su ga namrle lažne ideologije."

Nadbiskup Puljić je podsjetio na one koji su u vremenima zla ustrajali u dobru i postali žrtve te je kazao: "No povijesni put Crkve nije bio obilježen samo propustima i grijesima. Božja milost je toliko obilovala da je nadjačala slabosti i mane. Silno mnoštvo svetaca i mučenika danas svijetle na njezinu licu. Njihova svetost najveći je dar čovječanstvu po kojem se iskupljuje silno zlo u ljudskoj povijesti. Na ovaj žalosni petak spominjemo ih se jer bijahu svjedoci ljubavi i vjernosti. A većina od njih bijaše stigmatizirana, oklevetana kao neprijatelji čovječnosti. Kao takvi bili su primorani na 'šutnju' i potom uklonjeni sa svjetske pozornice. Prisjetimo se našega blaženog Alojzija Stepinca, kao i drugih vjernih Božjih svjedoka biskupa, svećenika, redovnica i redovnika, i silnog broja vjernika laika. Crkva stoga poziva svoju djecu neka idu njihovim putem i neka ih nasljeduju." Nadbiskup Puljić spomenuo je i donošenje presude hrvatskim generalima u Hagu te kazao: "Kao što nam je bilo teško kad je Vukovar pao, ali nismo se predali nego se nadali, tako i danas kad su nam generali osuđeni ne trebamo se predati jer istina će pobijediti."

Za Molitvu vjernih upotrijebljen je tekst iz liturgije čišćenja pamćenja i spomena mučenika pape Ivana Pavla II. godine 2000. u Rimu. Nakon popričesne molitve krenula je procesija glavnim trgom s likom jasenovačke Gospe, praćena pobožnošću i pjesmom nazočnih vjernika. Na povratku u crkvu biskup Škvorčević je molio čin predanja Majci Božjoj u kojoj je povjerio domovinu i sve nazočne brižnoj skrbi Isusove majke. Na kraju je zahvalio nadbiskupu Puljiću i biskupima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine što su svojim sudjelovanjem iskazali poštovanje prema svima kojih se Požeška biskupije ovoga dana spominje te što su pomogli da hodočasnička molitva u Jasenovcu bude snažnija. Zahvalio je svećenicima i vjernicima što su i ove godine žrtvom i molitvom te hodočašćem u Jasenovac iskazali poštovanje prema žrtvama i pridonijeli da one ne budu predane zaboravu. Na jasenovačkoj molitvenoj postaji bio je nazočan iz javnog života saborski zastupnik i pakrački gradonačelnik Davor Huška, novljanski gradonačelnik Antun Vidaković, te načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković.

Prije molitvenog slavlja u jasenovačkoj crkvi nadbiskup Marin Srakić i Želimir Puljić te biskupi Đuro Gašparović i Đuro Hranić, prevođeni domaćim biskupom Antunom Škvorčevićem posjetili su episkopa Savu Jurića u njegovu domu.

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=130886

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.