header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јерусалимска патријаршија прекинула литургијско општење са Румунском Православном Црквом Штампај Е-пошта
уторак, 10 мај 2011

 Зла крв међу Јерусалимском и Румунском црквом

Јерусалимска патријаршија прекинула је односе са Румунском православном црквом због градње румунског храма у "њиховом дворишту" у Јерихону, без претходног одобрења.

Оваква одлука Свети синод Јерусалимске патријаршије, под председавањем патријарха Теофила, односно прекид евхаристијских односа значи брисање румунске цркве из диптиха и не помињање имена њеног поглавара, патријарха Даниела, на литургијама, пренела је данас Верска информативна агеција (ВИА).

Румунска православна црква гради храм и ходочаснички центар у Јерихону, на канонској територији Јерусалимске патријаршије без њене сагласности, а у православљу важи канон да једна црква не може подизати објекте на просторима друге без њеног допуштења.

Румунски патријарх је недавно у писму истакао да он признаје јурисдикцију Јерусалимске патријаршије над Израелом и палестинским областима, али да не мисли да је градња објекта неканонска, јер у савременим условима није могуће дословно примењивати територијално разграничење између помесних цркава.

Он је затражио да Јерусалим благослови градњу, не прихватајући да се она прекине. Додао је да се румунски храм у Јерихону гради за румунске ходочаснике, а не за вернике Јерусалимске патријаршије.

Наговештај патријарха Теофила да би могао да прекине односе двеју цркава, патријарх Даниел назвао је лакомисленим и достојним сажаљења.

Прекид евхаристијских односа је реакција на то писмо, преноси ВИА и додаје да је Јерусалимска патријаршија истакла да се не може допустити да свака православна црква гради своје објекте у Светој земљи, и да такав плурализам не предвиђа православље.

Додаје се да су побожни румунски ходочасници и даље су добродошли у Светој земљи и манастирима јерусалимске патријаршије.

(Бета)

http://www.mondo.rs/s205713/Info/Info/Svet/Zla_krv_medju_Jerusalimskom_i_Rumunskom_crkvom.html

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.