header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Адвокат Т. Ерић: Бесмислено је да Милоје Стевановић први добије казну - и то највећу Штампај Е-пошта
четвртак, 19 мај 2011

 Велики црквени суд СПЦ изопштио Милоја Стевановића

Амфилохије избацио Грешног Милоја!

Четвртак - 19.05.2011

Митрополит Амфилохије изопштио је из СПЦ Грешног Милоја, јер је на своје имање у Лозници код Чачка примао одбегле јеромонахе и монахе из манастира Црна река.

Милоју Стевановић (62) или Грешном Милоју на терет се ставља вређање надлежног епископа, свештеника, црквено-судских власти у текстовима и књигама, али и учешће на такозваном богослужењу, које је у месту Љуљаци обављао рашчињени епископ Артемије. Пресуду је донео Велики црквени суд СПЦ, којим је председавао митрополит Амфилохије. Ову одлуку су јуче за „Ало!“ потврдили и у Архијерејском намесништву у Чачку.

Како стоји у пресуди, веће је установило да је Милоје Стевановић крив због „примања на приватно имање одбеглих јеромонаха и монаха“ као и „оснивања монашког општежића на приватном имању без благослова надлежног архијереја“.

Милоје Стевановић , приватни предузетник из Чачка, каже да још није добио ово судско решење, те да га не може ни коментарисати.

- Очекујем да добијем пресуду у току дана, па ћу тек онда моћи да кажем нешто о томе - рекао је јуче Грешни Милоје за „Ало!“.

У архијерејском намесништву у Чачку кажу да ће са пресудом јавност упознати данас. Адвокат Томислав Ерић, члан тима за Стевановићеву одбрану, сматра да је оваква одлука суда СПЦ, у најмању руку, необична.

- Бесмислено је да Милоје Стевановић први добије казну, која је уз то и највећа, док је против осталих поступак у току и они се тек испитују. Ако бивши владика Артемије и буде размонашен, не верујем да ће бити изопштен из Цркве, што је са Стевановићем већ учињено - каже Ерић. Ни он јуче није имао пресуду Великог суда СПЦ, али је на основу пресуде суда Епархије жичке, уз претпоставку да ће и нова бити слична, рекао да је Стевановић „колатерална штета“.

- Стевановићу је узето за грех присуство на богослужењу у Љуљацима, на којем је било више од 1.000 верника, а да нико други није кажњен. Ниједна црква у Србији није забрањена, па ни она у селу Љуљаци. Што се тиче прихватања монаха из Црне реке на имању у Лозници код Чачка, Стевановић је с њима склопио уговор о закупу, који није могао раскинути - каже Ерић.

Стевановић, који своје књиге потписује као Грешни Милоје, 3. јуна прошле године на своје имање у Лозници код Чачка примио је игумана и 15 монаха из манастира Црна река, који су тада напустили Епархију рашко-призренску, из солидарности са својим епископом Артемијем.

Избачен и из Савеза комуниста

Иначе, Стевановић је својевремено искључен из Савеза комуниста због, како је тада образлагано, непримерене дискусије на партијском скупу у Београду. Потом је прешао у Чачак, где је радио у једној банци, да би онда почео да се бави приватним бизнисом у области прехране. 

Сличност са Мирашем Дедеићем

Стручњак за црквено право Жељко Жугић Которанин каже да код верника лаика кажњавању подлежу преступу против вере и учења Цркве, против црквеног поретка и хришћанског морала.

- Казна може бити привремено лишење појединих права и почасти у Цркви и привремено или трајно искључење из црквене заједнице. Већину казни изриче надлежни епископ - каже Которанин. Као пример искључења из Цркве, он наводи митрополита непризнате Црногорске православне цркве Мираша Дедеића.

В. Б. - В. П.

http://www.alo.rs/vesti/38573/Amfilohije_izbacio_Gresnog_Miloja

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.