header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Појашњавање одлуке Сабора везане за Ниш 2013. Штампај Е-пошта
петак, 27 мај 2011

 Папа није на списку званица

Свети архијерејски сабор СПЦ завршио пролећно заседање и донео неколико важних одлука. У Нишу 2013. године очекују се поглавари православних, али и Римокатоличке цркве

СРПСКА православна црква позваће у Ниш 2013. године, на прославу 1.700 година Миланског едикта, све православне и цркве на Западу, укључујући и Римокатоличку. Нови епископ нишки је досадашњи игуман манастира Острог и викарни владика диоклијски Јован (Пурић), док ће новом епархијом у Крушевцу убудуће управљати доцент на Православном факултету у Београду јерођакон Давид (Перовић). Патријарху српском убудуће ће помагати још два викарна епископа - досадашњи протосинђел Јован (Ћулибрк) и архимандрит Андреј(Ћилерчић) из манастира Ковиљ.

Ово су најважније одлуке Светог архијерејског Сабора СПЦ, који је у четвртак у Патријаршији завршио редовно пролећно заседање, започето 16. маја.

Црквени архијереји претходних дана донели су и одлуку да оснују епархију за Аустрију и Швајцарску, на чијем ће челу привремено бити епископ бачки Иринеј, као и епископију за Јужну и Средњу Америку, са средиштем у Буенос Ајресу, која ће бити под административном управом митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Двојица владика од Сабора су добили рок од годину дана да припреме терен за избор епископа у овим епархијама.

Како је претходних дана и најављивано, великодостојници су променили састав Светог архијерејског Синода, у коме ће уз патријарха Иринеја убудуће седети епископи бачки Иринеј, сремски Василије, шумадијски Јован и будимљанско-никшићки Јоаникије. Из овог тела иступили су митрополит Амфилохије, владика далматински Фотије и захумско-херцеговачки Григорије.

Појашњавајући одлуке Сабора, везане за догађај у Нишу 2013. године, портпарол СПЦ владика бачки Иринеј, рекао је да се очекује долазак ”поглавара свих православних цркава и високих представника и делегација западних цркава”.

- Искључиви домаћин догађаја у Нишу биће СПЦ, као што ће догађаје у Италији, Немачкој и Британији организовати тамошње цркве - рекао је Иринеј. - Очекујемо да долазак православних поглавара и делегација цркава са Запада допринесе значају овог догађаја.

Владика бачки потврдио је и да Сабор није поделио Архиепископију београдско-карловачку, иако је начелна одлука о томе донета још прошле године, јер се ”за то још нису стекли услови”. Сабор је одлучио и да због позних година и нарушеног здравља митрополиту дабробосанском Николају додели помоћника, а њему ће при руци убудуће бити владика захумско-херцеговачки Григорије.

НОВЕ ТИТУЛЕ

НОВИ члан епсикопата СПЦ Јован (Ћулибрк) носиће титулу владике липљанског, а биће задужен и за представљање патријарха српског у историјском средишту српске цркве - Пећкој патријаршији. Други патријархов викар, Андреј (Ћилерчић) добио је наслов епископа ромезијанског.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:331987-Papa-nije-na-spisku-zvanica

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.