header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Папа: Степинац патио са Србима Штампај Е-пошта
субота, 04 јун 2011
        Папа Бенедикт XVI је у авиону, на путу у Загреб, одговарајући на новинарска питања о својим везама с Хрватском, рекао да је бивши загребачки надбискуп Алојзије Степинац био велик пастир и хришћанин, а усташки режим је назвао лажном аутономијом инструментализованом од Хитлера.

Како извештава Информативна католичка агенција, у коментару на очекивања многих хрватских католика да Степинац постане светац, папа је рекао да је Степинац био велик пастир и велики хришћанин, као и личност узорног хуманизма.

 "Степинац је живео под две диктатуре које су биле изричито антихуманистичке", рекао је папа који је за усташки режим рекао да је "то била лажна аутономија, јер је била инструментализована од Хитлера и његових помагача".

"Кардинал Степинац је то схватио јако добро, па се супротстављао режиму бранећи Србе, Јевреје и Роме и патећи заједно с њима", рекао је папа, наводећи да је Степинац бранио хуманизам и истину о богу и човеку и за време комунистичке диктатуре, због чега је "велик пример не само за Хрвате већ за католичку цркву у целини".

На питање о посебним односима Хрватске и Ватикана папа је рекао да је два пута био у Хрватској и да је био велик пријатељ покојног загребачког надбискупа кардинала Фрање Шепера, кога је наследио на челу Конгрегације за науку вере.

“Историјски и културно Хрватска припада у ЕУ“

Рекавши да је Шепер био велики Хрват, али и велики европејац, Бенедикт XVI је рекао да су му "Шепер, покојни кардинал Фрањо Кухарић и кардинал Јосип Бозанић увек говорили да Хрватска није на Балкану него у Средњој Европи", па би "било логично, праведно и потребно да Хрватска уђе у Европску унију где историјски и културно одувек спада".

Признавши да међу Хрватима постоји одређена доза евроскептицизма, папа је и сам критиковао "бриселску бирократију и рационалистичку културу која данас у Европи нема превише слуха за богатство историјске разноликости" и оценио да ће "Хрватска са својим људским и економским ресурсима проширити европски хоризонт и обогатити га на културан и духован начин".

Папа је данас допутовао у дводневну посету Загребу, а током дана се састао и са хрватским председником Ивом Јосиповићем и премијерком Јадранком Косор.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/141915/Papa-Stepinac-patio-sa-Srbima-

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.