header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Уредништво: Осврт на текст о. Вукашина Милићевића „Блиски сусрет треће врсте“ Штампај Е-пошта
субота, 23 јул 2011

Свети Игњатије Брјанчанинов забележио је визију неког руског ковача из околине Петрограда који је видео у по бела дана мноштво демона на гранама шуме, како свирају на чудним инструментима и певају: „Наше време је дошло, да буде наша воља!“ Долази време када ће се отворити велика арена за многобројна лажна чуда, којима ће поклоници телесне мудрости бити опчињени и заведени. Чудеса Антихриста, извршена сатанском силом, производиће неодољив утисак на гледаоце. Он ће покушати да превари, ако буде могуће, и изабране (Мт.24,24).

Отац Серафим Роуз говорио је да „православни хришћанин, као трезвени мистичар, зна да су звезде горе и наша земља доле једнако удаљене од изгубљеног раја коме он стреми. Он је део страдалног човечанства коме је Син Божији дао (као поклон) спасење – својом Жртвом на Крсту. Он зна да човек нема 'да еволуира' у неко 'више биће'. Он нема разлога да верује у нека 'високо еволуирана' бића на другим планетама, али добро зна да заиста постоје 'виши невидиви умови' у свету око нас. Њих има две врсте: једни служе Богу и помажу човеку (ангели), а другу су против Бога и желе да заразе човека својом завишћу и злобом, вукући га у погибију (демони). Хришћанин зна да човек, због самољубља и слабости лако пада у заблуду у 'бајке', где се обећава успон у 'више стање духа' или контакт са 'вишим бићима', без духовног аскетског живота и без светих тајни Цркве православне. Управо је та жеља за надприродним виђењима бекство од духовне борбе коју хришћански живот претпоставља. Православни хришћанин нема поверења у своју способност да разликује добре и зле духове, зато он утолико пре чврсто се држи библијских и светоотачких савета, које му је  Црква Христова дала за живот вечни. Такав трезвеношћу наоружан хришћанин је отпоран на ову лажну религију будућности, грозну религију Антихриста – било у ком облику да се она јави“.

У суштини, све НЛО појаве и сајенс фикшон пропаганда „блиских сусрета треће врсте“, имају једну поруку: припремите се за долазак Антихриста!

Он ће се појавити као „месија“ – „спаситељ“ и владар овога света. Није искључено да ће се и он јавити у ваздуху (поднебесју) да би његов долазак што више личио на долазак Господа Исуса Христа (Мт. 24,30; Дел. 1,11). Отац Серафим Роуз каже да ће можда тек тада „посетиоци из далеких простора“ јавно слетети на земљу да би принели „космичко“ поклоњење своме гадном господару. У прилог веровању да ће се  Антихрист појавити у ваздушној сфери, говоре и речи Светог пророка Данила: „...А у половину недеље укинуће жртву и принос; и крилима мрским, која пустоше, до свршетка одређенога излиће се на пустош“ (Данило 9,27). Оштроумни покушај тумачења ових речи учинио је познати аутор јеврејске граматике и јеврејско-немачког лексикона - Гезеније. Он речи пророка Данила овако преводи: И на крилима гнусобе - опустошитељ". Свој превод он овако објашњава: „Непријатељ Цркве, то јест Антихрист, представља се овде као ношен на крилима Гнуснога идола, слично томе као што се Јахве (Господ) представља ношен на херувимима". Врло је могућно да ће Антихрист на крилима идола, као на колесници или престолу бити преношен с места на место. Али неће бити ни шта невероватно и у томе, ако Антихрист на крилима гнуснога идола буде летео по ваздуху (на специјално за њега изграђеној летелици - у виду крилатог гнусног идола). Последња претпоставка, мада није директно примењена на ове речи, много векова пре Гезенија изрекао је свети Јефрем Сирин (види његову Беседу о доласку Господњем, 39, том III; страна 25).

У сваком случају, демонска порука човечанству гласи: очекујте избављење, не од хришћанске вере у невидивога Бога, него од летећих тањира „са неба“ и „блиских сусрета треће врсте“. Једино остаје нејасно, зашто се један свештеник СПЦ, „Православље“ и званични сајт СПЦ,  кокетирајући са „новим базичним сазнањима“, упрежу у Њу ејџерски јарам.

Сајт „Борба за веру“ посветиће у наредном периоду значајну пажњу проблематици НЛО-а и тзв. „блиских сусрета треће врсте“.

+++

           Упозорење и поука православнима

Главна несрећа епохе пре свеопштег зацарења Антихристовог састојаће се у изузетној духовној слепоћи људи. Духовни разум, то јест разум који једино и може јасно да види светлост Истине, биће крајње ретка појава. Човечанство, које се руководи телесним разумом, не само неће у њему видети свога лукавог непријатеља, него напротив, признаће га за свог добротвора." Многи ће веровати у њега, рекао је један блажени монах, и почеће да га славе као бога моћнога. А који Бога увек имају у себи... увидеће истину чистом вером, и познаће га. Свима који имају Божје богопознање и разум - биће јасно да је дошао мучитељ. А онима који само мисле о стварима овог живота и воле земаљско - биће ово несхватљиво јер су привезани стварима телесног живота. Ако и чују проповед предупређења о Антихристу, неће поверовати, него ће чак омрзнути онога који им то говори" (Писма Георгија, затворника Задонског, књига I, стр. 62., 1850. година. Види такође и Беседу 106. светог Јефрема Сирина). Стално упозорење за нас је реч Христова: „Чувајте се, да срца ваша не отежају ждерањем и пијанством и бригама овог света, и да вам онај дан не дође изненада" (Лука 21, 34). Јер прекомерно погружење у интересе и бриге материјалног живота допринесе развоју телесног разума, који ће увек бити у супротности и борби са Божанским учењем и откривењем.

Ради стицања духовног разума потребна је пре свега послушност Разуму Васељенске Православне цркве. Потребно је свако своје расуђивање проверавати Речју Божјом и учењем светих Отаца. „Потребна је, крајње потребна пажња према Речи Божјој, коју потврђују сами догађаји непријатељског јој времена и расположења, да не бисмо отпали." (Епископ Игнатије Брјанчанинов, том IV, 227-228). Свети Јефрем Сирин саветује: „Непрестано проучавај Божанске списе, непрестано питај Матер своју - Цркву: кад ће доћи жељени Женик (Господ Исус), питај и распитуј о знацима Његовог доласка, зато што Судија неће одоцнити. Непрестано питај, док тачно не сазнаш, непрестано прибегавај помоћи оних који о овоме знају тачно". (Дела, том IV, 133. Москва, 1850.). Сви свети Оци препоручују нам да се стално руководимо Светим писмом. При томе користан је и савет ближњих, који се сами руководе Речју Божјом и списима светих Отаца. Такво руковођење разумом Цркве биће предохрана вернима против одушевљавања широко распрострањеним лажним учењима и погледима. А одсуство оног црквеног руководства и навике да се иде за општом пропагандом неизбежно ће одвести на лажан пут. Осим тога, ако би се човек и решио да иде уским путем, супротним општим погледима, против општепримљеног пута масе, он ће се неминовно подвргнути следећем искушењу: обавезно ће чути: „Зар си ти једини у праву, а сви или већи број људи вара се?" Само за оне који се буду руководили Светим писмом такво расуђивање неће имати никакву вредност. Свето писмо рећи ће му да уским путем не иде већина, него мало њих, а у последње дане света тај пут биће крајње оскудан упутницима." (Епископ Игнатије Брјанчанинов). Свето писмо улиће му и храброст: њега неће збунити факт што ће се количина истински верујућих показати као мало острво усред бескрајног океана лажи и покварености. Он ће памтити захтев Христов: „Не бој се, мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам да Царство" (Лука 12,32).“ (Протојереј Б. Молчанов, Антихрист http://borbazaveru.info/content/view/62/28/)

Последњи пут ажурирано ( петак, 29 јул 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.