header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow РЕЧ СВЕТООТАЧКА arrow "Руска народна линија" одолева последицама хакерског напада
"Руска народна линија" одолева последицама хакерског напада Штампај Е-пошта
уторак, 09 август 2011

 Редакција захваљује својим читаоцима на подршци...

Јуче, 8. августа, око 18 часова, „Руска Народна Линија“ се поново појавила на мрежи. Наши сарадници и представници провајдера успели су да локализују DDoS напад. Око 22 часа, уљези су за пет пута повећали број својих конекција. Међутим, увидевши да филтери одолевају, после пола сата прекинули су напад. Још је непознато шта се десило: да ли је понестало новца, плаћаног за организацију бандитског напада на РНЛ, или су уљези, видећи да њихова дејства више не доносе успех, сами прекинули напад.

Пошто ми не знамо тачно ко је наручио и организовао напад (никакву претњу, никакву објаву рата ми нисмо добили и како се каже у сличним ситуацијама, нико није на себе преузео одговорност за напад), нама је сада непознато да ли ће се поновити хакерски напади. За сваки случај, хтели би обавестити наше читаоце, да постоје странице у социјалним мрежама, на којима нас, у случају понављања сличних дејствија, могу тамо пронаћи. То је страница у „Живом Журналу“,  где је јуче, 8. августа, радила РНЛ, а такође и на страницама социјалне мреже „Фејсбук“ и „У контакту“.

Никада раније се нисмо суочили са нечим сличним. У најгорем случају, хакери појединци су покушавали убацивање вируса у нашу базу или главну страницу, али смо те нападе лако одбијали. Последњи случај показао се много озбиљнијим. Како су ми саопштили експерти по том питању, ситуација је била таква да је у једној секунди стизало око хиљаду конекција. Са таквим нападом систем се није одржао и сајт је био искључен.

При том, напад је ишао, како се то каже, у ручном режиму. Напад је почео отприлике око поноћи, у ноћи на 3. август. Наш веб-мајстор је у том тренутку био на одмору, при том изван Русије, и тек око 10 сати изјутра успели смо се повезати са њим. Он је успео да предузме мере, онемогућивши фајл преко кога је ишао напад и сајт је прорадио на пола сата. Међутим, уљези су, кад су схватили да смо се поново организовали и да поново радимо, поновили напад и усмерили удар на темељни систем сајта. После тога РНЛ је нестала са мреже.

У овом тренутку раи се на успостављању рада Руске Народне Линије. Пошто се сајт не отвара увек и свугде и отвара се негде спорије на нашим адресама www.ruskline.ru и www.рнл.рф  и спорије него обично се учитавају чланци а посебно слике, али то су привремене тешкоће и надамо се, да ће у скоријој будућности оне бити превазиђене.

У вези са тим агресивним нападом на РНЛ, ми намеравамо поднети тужбу надлежним органима, који се баве информационом безбедношћу. Можда ће они разјаснити коме и зашто је био потребан напад на Руску Народну Линију.

Ових дана стизало је много позива од наших читалаца, забринутих због нашег одсуства са мреже. Посебно нам је драго што су нас звали и многобројни свештеници. Било је и конкретних предлога за помоћ. Знамо да су се многи молили за решавање недаћа које су се свалиле на колектив РНЛ. Ми од срца благодаримо нашим читаоцима за молитве, речи подршке, спремност да се помогне саветом и делом. У таквим тренуцима посебно снажно долази до свести, колико је људима потребна и колико је цењена РНЛ.

Ми схватамо да је овај хакерки напад, својеврсна висока оцена наше делатности, својеврсна награда. Да ми нисмо били опасни, да смо били неприметни, нико не би због напада на нас губио време, техничке ресуре и новац. Значи, те идеје које се разматрају на страницама РНЛ су тражене и наши непријатељи су забринути утицајем РНЛ на умове патриотског дела црквене и политичке елите.

Надамо се да ћемо последицама хакерског напада, уз Божију помоћ, ускоро преодолети, али је овај напад породио и озбиљнији проблем – финансијски. Хакерски напад је довео до тога, да су неки наши спонзори решили, да би избегли непријатности по себе, да обуставе финансијску подршку РНЛ. У вези са тим, следећег месеца ми ћемо почети осећати финансијске тешкоће, које могу довести до смањивања наше делатности. Зато се ја обраћам свима онима, који су заинтересовани за продужетак рада РНЛ, оних којима је тај ресурс драг, да помогну редакцији у решавању овог проблема. Ми смо спремни да размотримо сваки предлог о сарадњи.

               Главни уредник «Руске Народне Линије» Анатолиј Степанов

               Превод са руског: Ранко Гојковић

Последњи пут ажурирано ( субота, 13 август 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 55 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.