header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Тропске врућине у Србији Штампај Е-пошта
петак, 26 август 2011

 Светла одећа и гледање у зеленило помажу код врућина

Посматрање зеленила и светла одећа помажу становницима великих градова да преброде стрес, који настаје услед врелине, кажу лекари. Руководилац одељења Московског Научно-истраживачког института за психијатрију Татјана Клименко, објашњава да током врелине, код многих људи долази до астеније, која се огледа у слабости, физичкој малаксалости и психичкој клонулости.

«Као превентиву астеније, препоручила бих да људи чешће гледају на улицу, на зеленило које имају у окружењу. Суштина је у томе, да  зелена боја, добро стимулише нервне завршетке на очном дну, што је неопходно за одржавање нормалног тонуса организма. Такође, ради стимулације нервних завршетака мрежњаче, треба облачити светлију одећу, што је лети могуће», објаснила је г-ђа Клименко.

Она саветује да се облачи светлија одећа, како би се што мање излагали сунчевим зрацима. Научница је навела, да се астенија углавном тешко манифестује код деце и старијих људи, као и код људи са органским повредама главе, што укључује како тешке, тако и лакше облике потреса мозга.

По речима психолога, такође је важно, да људи током топлог времена једу. «Током врелих дана се појачава знојење, са знојем се губе соли и минерали, тако да током топлог дела године не треба примењивати дијете без соли. Потребно је уности више течности, и то баш воду, а не газиране напитке и конзервиране сокове са великим количинама шећера. За успостављање баланса соли и минерала, треба уносити више воћа и поврћа, значајно смањити, или привремено уопште не користити тешку храну (месо, масти)», – препоручује г-ђа Клименко.

http://www.rbcdaily.ru/2011/07/18/cnews/562949980666232

http://www.rusija.rs/drustvo/ruski-zivot/1540-svetla-odeca-i-gledanje-u-zelenilo-pomazu-kod-vrucina.html

Последњи пут ажурирано ( петак, 26 август 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.