header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow У Албанији одржано заседање Мешовите комисије за англиканско-православни богословски дијалог
У Албанији одржано заседање Мешовите комисије за англиканско-православни богословски дијалог Штампај Е-пошта
уторак, 27 септембар 2011

 Од 16. до 23. септембра 2011. године, у манастиру Св. Власија (Драч, Албанија), одржано је заседање Мешовите комисије за англиканско-православни богословски дијалог. Заседањем су председавали познати екумениста митрополит диоклијски Калист (Вер) (Цариградска Патријаршија), копредседавајући у име православних,  и англикански архиепископ Роџер Херфт Пертски (Roger Herft of Perth), копредседавајући у име англиканаца.

Испред Руске Православне Цркве на заседању, као и у свакодневним заједничким молитвама, учествовао је први заменик председника образовног комитета РПЦ, отац Кирил (Говорун),  који је наступио са темом „Богословска ерминевтика 'Основи учења Руске Православне Цркве о достојанству, слободи и правима човека'“.

У излагањима су биле размотрене и следеће теме: „Жртва као израз односа између Бога и човека“; „Човекова личност: жртва, спасење и заједница“; „Права човека и хришћанско богословље“; „Поглед на англиканско поимање образа и подобија Божијег у човеку“;  „Човекова одговорност за творевину“.

Након заседања дефинисан је круг питања која би требало укључити у заједнички документ дијалога. Одлучено је да би тај документ најпре требао да садржи основе богословског учења о човеку. У другом делу документа требало би решавати практичне проблеме антропологије, укључујући екологију, биоетику, питања полних односа и рукополагања жена.

Одређен је и састав групе за припрему документа, у којој је, такође, отац Кирил (Говорун). Оквирно је договорено да се група састане у Истанбулу од 12. -14. 2012, у циљу припреме прелиминарног нацрта документа који ће бити представљен на пленарном заседању Комисије у септембру 2012. у Велсу.

Са учесницима заседања сусрео се архиепископ Тиране и целе Албаније Анастасије.

По материјалу са сајта „Антимодернизм.ру“ приредило

Уредништво „Борбе за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.