header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саопштење за јавност Епархије бачке Штампај Е-пошта
петак, 14 октобар 2011

,,Козачка литија“ без благослова Руске Православне Цркве

 У складу са саопштењем за јавност Црквене општине у Сомбору од 8. октобра текуће године поводом организовања такозване ,,козачке литије“ и доношења у Сомбор копије иконе Богородице Табинске из Русије, у организацији извесне госпође Радмиле Војновић, Епархија бачка објављује факсимил дописа Подворја Московске Патријаршије у Београду од 12. октобра 2011. године.

У овом допису се јасно наводи да читав пројекат доношења копије иконе Табинске у Србију, назван ,,козачка литија“, нема апсолутно никакве везе са Руском Православном Црквом. Из тога се још јасније види да је госпођа Радмила Војновић свесно обмањивала наше вернике и јавност тврдећи да има благослов Патријарха московског и све Русије г. Кирила.

Овај допис високопречасног протојереја Виталија Тарасјева, старешине Подворја Руске Православне Цркве у Београду Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју, уједно представља и најбољи одговор на разне клевете упућене Епархији бачкој и њеном Епископу г. Иринеју, јер јасно разобличава обману професорке Војновић и њених сарадника, а клевете појединих ,,бранитеља Православља“ ― уствари мрзитељâ Цркве и рушитељâ њеног светог јединства ― да се у Епархији бачкој не поштују свете иконе доводи до апсурда. Истина је потпуно другачија: у Епархији бачкој се искрено поштују свете иконе, а безакоње и неканонско поступање се сече у корену.

Уосталом, ова група руских козака коју је предводила поменута Радмила Војновић, на исти начин је ,,дочекана“ и у Архиепископији београдско-карловачкој, где им је намера била да неостварени сомборски сценарио остваре у Храму Светог Саве на Врачару. Као што је познато, од те намере није било ништа. Један честити, а заведени и неупућени, руски козак, коме је приликом покушаја да добије одобрење из Патријаршије у Београду објашњено да без поштовања канонског поретка Цркве и јасно установљеног протокола није могуће да њихова група спроведе свој наум, ― макар предвођена и госпођом професорком Радмилом Војновић, ― одговорио је да му је то у потпуности јасно и прихватљиво јер и сâм зна да се ни у чију кућу не може доћи непозван и без најаве.

Дакле, сви који слушају глас Истине разумеју да је у питању нецрквена работа и обична превара, у служби промоције и остваривања приземних интереса црквено непросвећених појединаца, што се никако не може довести у везу са одбраном православне вере нити са елементарном црквеношћу.

У Новом Саду, на празник Покрова Пресвете Богородице 2011. године

Из Канцеларије Епископа бачког

Прилог: Факсимил дописа Подворја Московске Патријаршије у Београду од 12. октобра 2011. године

Извор: Епархија бачка

http://www.spc.rs/sr/kozachka_litija_bez_blagoslova_ruske_pravoslavne_crkve

Последњи пут ажурирано ( субота, 15 октобар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 9 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.