header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Кардинал Курт Кох о свом виђењу дијалога између римокатолика и православних
Кардинал Курт Кох о свом виђењу дијалога између римокатолика и православних Штампај Е-пошта
среда, 26 октобар 2011

 Француски католички лист La Croix објавио је интервју с кардиналом Куртом Кохом, председником Папског савета за унапређење јединства хришћана. Главна тема разговора била је перспектива екуменистичког дијалога који данас води Римокатоличка црква. Значајан део интервјуа, који преноси француски православни сајт „Оrthodoxie“, био је посвећен односима Ватикана с Православним Црквама. 

Говорећи о развоју односа с православним светом, кардинал је рекао: Од 2005. године покушавамо да у дијалогу с представницима 15 Православних Цркава проникнемо у проблем примата. То није лако, јер ми не желимо да постигнемо јединство „a minima.

Кардинал је оценио тзв. „Равенски документ“ који је усвојен 2007. године, као велики успех у долажењу до заједничког става: Обе Цркве су се сложиле, да Црква треба да има „првог“ на локалном, регионалном и васељенском нивоу. Намера нам је била да историјским истраживањима продубимо тему примата у Цркви у првом миленијуму, до Великог раскола.

Истовремено, кардинал Кох је изрекао мишљење које запрепашћује: Нисмо могли да учинимо напредак, јер православни нису хтели да наставе рад због одсуства експерата- историчара за то питање међу њима.  Сматрало се да у Помесним Црквама нема довољно стручњака тог профила.

Онда смо одлучили да радимо на питању односа између православне саборности и римокатоличког примата, који једно друго апсолутно не искључују, - рекао је кардинал Кох.

Прелат је напоменуо да приликом дефинисања појма „првенства части“ искрсавају следећа карактеристична питања: ко сазива црквени сабор? ко се стара о спровођењу његових одлука у живот? ко га затвара? У току првог миленијума то је био цар, подсећа Курт Кох.

Зато морамо да се запитамо: да ли је у стварности могућ примат без икакве надлежности? Пример англиканске заједнице типичан је у том погледу: Архиепископ Кентерберијски не располаже надлежностима. То је веома тешка позиција, - нагласио је Кох.

Разноликост између Православних Цркава понекад ствара потешкоће даљем напретку дијалога. Зато нас веома занима перспектива будућег Свеправославног сабора. Био бих веома срећан ако би се тај догађај десио, је би то ојачало практичну и  реалну саборност између Православних Цркава, - закључио је кардинал Кох. 

http://www.sedmitza.ru/news/2553295.html

Превод са руског: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.