header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Галопирајућа апостасија: Кардинал Курт Кох учествовао у Минску на Светој Литургији
Галопирајућа апостасија: Кардинал Курт Кох учествовао у Минску на Светој Литургији Штампај Е-пошта
петак, 11 новембар 2011

У Белорусији кардинал Кох видео „живу цркву и веру“

         Кардинал Курт Кох, председник Папског савета за унапређење јединства хришћана, вратио се у Рим после петодневне посете Минску, где је боравио на позив челника Белоруске Православне Цркве митрополита минског и слуцког Филарета. Гост из Ватикана учествовао је на међународној конференцији под називом „Православно-католички дијалог: хришћанске етичке вредности као допринос друштвеном животу Европе.“ (одржана 14. и 15. новембра – нап. „Борба за веру“)

Кардинал Кох, који је стигао у Белорусију у прошлу суботу, отпочео је своју посету сусретом с римокатоличким бискупима у време заседање бискупске конференције. Прелати су разговарали о развоју екуменистичког дијалога у земљи, а затим су у катедрали одслужили мису уз учешће великог броја верника. Пре мисе кардинал је учествовао на Божанственој Литургији у Саборној цркви, где га је топло поздравио митрополит Филарет. На међународној конференцији су учествовали представници Московске Патријаршије, као и сви католички бискупи у земљи, а такође и апостолски нунције, монсињор Клаудио Гуџероти, и један од његових претходника, монсињор Аугустино Маркето. Кардинал Кох је у свом реферату говорио о томе какво је стање хришћанских вредности у Европи.

У понедељак је кардинала Коха и митрополита Филарета, скупа са њиховим пратиоцима, надбискупом Тадеушом Кундрусевичем и нунцијем, примио председник Републике Белорусије Александар Лукашенко, који је изразио своје задовољство добрим односима између две конфесије и њиховим напорима да се одрже братски односи међу заједницама. Истог дана кардинал је посетио и Богословски факултет Светог Кирила и Методија. Иако је овај факултет у саставу државног универзитета, међу његовим предавачима и студентима има представника обе конфесије. У уторак је ватиканског прелата примио заменик министра спољних послова Белорусије, који му је говорио о неким заједничким православно-католичким пројектима, пре свега у области културе.

По повратку у Рим кардинал Кох је поделио са нама своје утиске са путовања. Он је рекао да је на недељној миси катедрала била препуна верника. – Римокатоличка црква и вера су веома живе код људи, и осећа се потреба да се живи својом вером у новим условима. Што се тиче питања односа с православнима, кардинал је рекао да су они „позитивни и дубоки“, најпре благодарећи митрополиту Филарету – човеку „веома отвореном, који има велике идеје у области екуменизма“.

Извор: „Радио Ватикан“

Превод са руског: „Борба за веру“

Напомена: Постављање фотографија у текст наше - нап. "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.