header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Координациони одбор православно-латинске комисије за богословски дијалог заседа у Риму
Координациони одбор православно-латинске комисије за богословски дијалог заседа у Риму Штампај Е-пошта
четвртак, 24 новембар 2011

 Почело заседање Координационог одбора Мешовите комисије за богословски дијалог између Римокатоличке и Православне Цркве

У Риму је 22. новембра 2011. године почео са радом Координациони одбор Мешовите комисије за богословски дијалог између Римокатоличке и Православне Цркве. Од стране Руске Православне Цркве на заседању учествују председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије митрополит волоколамски Иларион и, у својству консултанта, први заменик Образовног комитета Руске Православне Цркве архимандрит Кирил (Говорун).  

На самом почетку заседања, консезусом чланова одбора, одлучено је да се упути честитка Његовој Светости Патријарху Московског и целе Русије Кирилу поводом његовог 65. рођендана. Честитка са потписима двојице копредседника, митрополита пергамског Јована Зизјуласа (Цариградска Патријаршија) и кардинала Курта Коха, је и упућена.

У својој уводној речи, митрополит Иларион је подсетио да је приликом обнове православно-католичког дијалога један од улова за повратак Руске Православне Цркве у процес дијалога био разматрање проблема уније. Таква позиција наишла је на подршку осталих православних учесника сусрета. На предлог митрополита Илариона били су, такође, разматрани проблеми опште методологије рада на документу о првенству римског епископа. Та методологија, по речима владике, треба да одражава вишевековно искуство православне полемике с папским претензијама на универзалну власт у Цркви.

Кардинал Курт Кох и митрополит пергамски Јован (Зизјулас)

Одбор ће наставити са радом до 25. новембра.

Извор: Званични сајт ОВСЦ

Превод са руског: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 18 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.