header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Papina poruka Bartolomeju I. Штампај Е-пошта
четвртак, 01 децембар 2011

 Vjera, svjedočena jednodušno, koja je sposobna sjediniti ljudski rod u kojemu vladaju velike napetosti – želja je kojom se papa Benedikt XVI. obratio ekumenskom pravoslavnom patrijarhu Bartolomeju I., u poruci upućenoj danas, 30. studenog, za blagdan svetoga Andrije apostola, štovanoga kao utemeljitelja i zaštitnika Crkve u Carigradu. Kao što je već uobičajeno, vatikansko je izaslanstvo danas sudjelovalo u Istanbulu na svečanom slavlju koje se ove godine podudara s 20. obljetnicom izbora Bartolomeja I. na vodstvo Patrijarhata.

U srcu mi je i dalje živo sjećanje na naš posljednji susret, kada smo se okupili zajedno kao hodočasnici mira u gradu Asizu, da bismo razmišljali o dubokom odnosu koji povezuje iskreno traženje Boga i istine, te mira i pravednosti u svijetu – istaknuo je Sveti Otac na početku poruke, bogate svjedočanstvima bratskoga prijateljstva, ali i razmišljanjima o najaktualnijim zbivanjima.

Sadašnje prilike, bile one kulturalne, društvene, gospodarske, političke ili ekološke, stavljaju katolike i pravoslavce pred točno isti izazov, odnosno – istaknuo je Papa – naviještanje Evanđelja, obnovljenom snagom, u brojnim područjima koja su prva primila svjetlost, a koja danas trpe zbog posljedica sekularizacije koja osiromašuje čovjeka u njegovoj najdubljoj dimenziji. S obzirom na žurnost te zadaće – dodao je Sveti Otac – naša je dužnost cijelom čovječanstvu dati sliku ljudi koji su stekli zrelost vjere koja je sposobna sjediniti, unatoč ljudskim napetostima, i to kroz zajedničko traženje istine, u svijesti da budućnost evangelizacije ovisi o svjedočenju jedinstva koje daje Crkva, kao i o vrsnoći ljubavi.

Te je Papine riječi, nakon Božanske liturgije koju je u patrijarhalnoj crkvi na Fanaru predvodio Bartolomej I., pročitao, i predao Patrijarhu, voditelj vatikanskoga izaslanstva kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana, koji se i posebno susreo s Patrijarhom, i razgovarao sa Sinodskim povjerenstvom zaduženim za odnose s Katoličkom Crkvom. Ovaj posjet vatikanskoga izaslanstva sukladan je posjetu u koji svake godine 29. lipnja dođu predstavnici Ekumenskoga patrijarhata kako bi pohodili Svetoga Oca u prigodi svetkovine svetih Petra i Pavla. Osim toga, - kako stoji u službenom priopćenju – kardinal Koch se susreo s predstavnicima lokalne katoličke zajednice, te s mjesnim redovnicima i redovnicama razgovarao o ekumenskim temama.

Slavlje je na Fanaru ove godine bilo posebno svečano jer je prije točno 20 godina ekumenski patrijarh Bartolomej I. izabran na carigradsku katedru. Velika mi je utjeha – piše s tim u vezi Sveti Otac u poruci – ustvrditi da je u tih 20 godina Vaša Svetost uvijek imala na srcu pitanje svjedočenja Crkve i njezine svetosti u suvremenom društvu. Moje molitve, kao i one sve braće i sestara katolika, prate vaše molitve zazivajući od Boga (…) mir u svijetu, blagostanje za Crkvu, i jedinstvo svih koji vjeruju u Krista. Neka nam Gospodin dade da napredujemo na putu mira i pomirenja – istaknuo je na kraju poruke Sveti Otac.

Извор: http://www.oecumene.radiovaticana.org/CRO/articolo.asp?c=542390

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.