header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Ђинтао:Кинеска морнарица спрема се за рат Штампај Е-пошта
среда, 07 децембар 2011

Кинеска морнарица треба да убрза свој развој и припреми се за рат, изјавио је председник Ху Ђинтао, јавља BBC.

Ху је на састанку војних званичника рекао да морнарица треба да "убрза своју трансформацију и модернизацију и проведе свеобухватне припреме за рат како би учврстила своју националну безбедност". У државним кинеским медијима није употребљена ријеч "рат", већ "војна борба и сукоби".

Кина се налази у територијалном спору са неколико других земаља у Јужном кинеском мору. Политичке тензије порасле су у односима са Вашингтоном, који жели да појача присуство у региону.

Аналитичари кажу да су коментари Хуа неоубичајено отворени и оштри, и верованто су усмерени ка америчким и кинеским ривалима у Јужном кинеском мору.

Након коментара Ђинтаоа, САД су рекле да Кина има право да се брани сама.

"Нико не тражи сукобе. Ми сигурно нећемо спречавати ниједну земљу у развоју поморских снага", рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби, преноси France press.

Виши амерички и кинески званичници тренутно разговарају о војним питањима.

Амерички председник Барак Обама најавио је прошлог месеца да Вашингтон јача своје присуство у региону и стационираће специјалну јединицу маринаца на северу Аустралије. Аналитичари кажу да овај потез представља директан изазов кинеским покушајима доминације у региону и вероватно ће ојачати америчке савезнике у спору око Јужног кинеског мора.

Последњи пут ажурирано ( среда, 07 децембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 91 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.