header image
НАСЛОВНА СТРАНА
О. Всеволод Чаплин својом изјавом "шокирао" западне екуменисте Штампај Е-пошта
четвртак, 15 децембар 2011

 Протојереј Всеволод Чаплин изјавио на екуменистичкој конференцији у Немачкој да је ради територијалне целовитости државе могуће жртвовати животе људи, што је "шокирало" многе учеснике конференције.

Председник Синодалног одељења за односе између Цркве и друштва Руске Православне Цркве Московске Патријаршије (ОВЦО РПЦ МП) протојереј Всеволод Чапллин, наступио је на међународној конференцији „Хришћанско схватање људских права: комплексна питања“ с темом „Богословско схватање људских права, политичких традиција и реалности". Како преноси „Патријаршија.ру“, конференција је одржана од 9. – 11. децембра на Евангелистичкој академији Бад Бол (Немачка), уз учешће Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, Заједнице протестантских цркава Европе, Конференције европских цркава и Фонда Конрад Аденауер.

Кључни исказ у реферату, који је "шокирао" многе учеснике форума, јесте тврђење протејереја да је, с хришћанске тачке гледишта, оправдано жртвовати животе људи, у циљу очувања територијалног интегритета државе. „Говоре нам да се, ради живота војника и побуњеника у Чеченији, могла жртвовати територијална целовитост државе - али ми ми нисмо сагласни с тим“, рекао је председник ОВЦО МП.

Раније је, у својим дневничким забелешкама, које су објављене у зборнику „Закрпе“, о. Всеволод устврдио да за православне постоје вредности за које је могуће жртвовати не само животе појединаца, већ и читавог човечанства.

 „Вера, светиња, Отаџбина - јесу вредности које за већину православних хришћана стоје изнад људских права, чак и изнад права на живот, - рекао је протојереј Всеволод Чаплин на конференцији у Немачкој. – Управо су зато, у време ратних искушења, и архијереји и старци-пустињаци позивали народ на оружани отпор страним, а посебно иноверним завојевачима.

 „Дакле, - резимирао је о. Всеволод, - у хришћанској традицији има ствари далеко важнијих од земаљског живота... Тешко да ће икада истинско хришћанство у потпуности прихватити антропоцентричан политичко-правни систем, који штити само земаљске интересе човека и друштва, управо зато што у њему вредности вере и Отаџбине, за које је хришћанин спреман да погине, стоје далеко ниже од житељских вредности човека у овом свету –  комфора, богатства, здравља, успеха“.

По материјалу са  "Портал-кредо.ру"

приредило Уредништво „Борбе за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 16 децембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.