header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо Патријарха Кирила председнику Грчке Кароласу Папуљасу Штампај Е-пошта
петак, 30 децембар 2011

           Москва, 29. децембар 20011.

Писмо Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила председнику Републике Грчке Кароласу Папуљасу поводом утамничења архимандрита Јефрема, настојатеља манастира Ватопед на Светој Гори

Његовој Екселенцији господину Кароласу Папуљасу, председнику Републике Грчке

Ваша Екселенцијо,

С осећањем дубоке забринутости примам вести о утамничењу настојатеља манастира Ватопед на Атосу архимандрита Јефрема.

Не доводим у сумњу овлашћења органа грчког правосуђа и изражавам наду да ће бити донета праведна и објективна пресуда по питању имовине манастира Ватопед. Истовремено, у недоумици сам поводом смештања у затвор монаха који не представља опасност за друштво и који је више пута изразио спремност да сарађује с органима истраге, и то пре судског разматрања суштине учињеног дела. Посебну узнемиреност изазивају извештаји о лошем здравственом стању архимандрита Јефрема, које није било узето у обзир приликом његовог хапшења.

Господине Председниче,

У Русији, Белорусији, Украјини, Молдавији и другим земљама, којима духовно руководи Руска Православна Црква, милиони верника осећају забринутост у вези с полицијским мерама предузетим према, у читавом православном свету познатом игуману православне светогорске обитељи, и то управо у дане када православна Грчка слави Рођење Христово.

Сматрам својом обавезом да Шефу грчке државе пренесем тај наш заједнички бол и замолим пуштање на слободу архимандрита Јефрема, настојатеља манастира Ватопед на Светој Гори.

С дубоким поштовањем,

Патријарх Московски и целе Русије

Извор: „Патријаршија.ру“ (званичан сајт Руске Православне Цркве)

Превод са руског: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 30 децембар 2011 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.