header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Акција московских козака: "Заштитимо православне светиње" (видео) Штампај Е-пошта
среда, 29 фебруар 2012

 Московски козаци намеравају да пронађу чланице панк групе "Pussy Riot" и предају их суду РПЦ; акција московских козачких братстава “Заштитимо православне светиње”; захтев руском генералном тужиоцу да покрене истрагу против богохулница; изјава о. Всеволода Чаплина; православни делатници осуђују "мек" став протођакона Андреја Курајева; Јуриј Бондаренко ђакону Курајеву: “Нека сте проклети!”; ђакон Владимир Василик захтева рашчињење Курајева и  примену "литургијског бојкота" према њему...

 +++

Московски козаци припремају одговор на “панк-молебан”, који су чланице феминистичке групе "Pussy Riot" приредиле испред олтара Храма Христа Спаситеља 21. фебруара. Како су 27. фебруара саопштили агенцији “Интерфакс” у служби за информисање префектуре југоисточног административног округа престонице, као одговор на поменуту акцију, московски козаци ће организовати страже испред храмова на југоистоку Москве.

 “Добровољачка козачка братства ће се појавити испред свих храмова на југоистоку Москве. ‘Заштитимо православне светиње!”- с таквом паролом су иступили козачки представници на југоистоку престонице после инцидента који се догодио у Храму Христа Спаситеља у Москви”, - саопштили су у служби за информисање.

Они су такође истакли да су, као одговор на инцидент без преседана, представници окружног козачког братства “Југо-Исток” предложили да се сви храмови у округу чувају, а да се опаки хулигани пронађу и предају црквеном суду.

Прошле недеље је проректор Православне мисионарске школе при престоничком храму апостола Томе, Дмитриј Пахомов, упутио државном тужилаштву Руске Федерације писмо с молбом да тужилаштво спроведе истрагу о свим чињеницама везаним за акцију коју је спровела феминистичка панк група.

 “У московском храму Христа Спаситеља је 21. фебруара учињено провокативно дело, које вређа моја верска осећања. Непосредно испред иконостаса, лица покривених маскама, учеснице познате скандалозне панк групе "Pussy Riot" приредиле су богохулни “концерт”. Богохуљење су зауставили чувари Храма Христа Спаситеља, а затим је дошла и полиција”, - написао је Данил Пахомов у свом писму генералном тужиоцу Русије Јурију Чајки.

 “Сматрам да се овај богохулни испад може подвести под дејство члана 213 Кривичног закона РФ (хулиганство) и 214 (иста дела, али извршена од стране групе лица, а која су мотивисана политичком, идеолошком, етничком, националном или верском нетрпељивошћу или мржњом у односу на било коју друштвену групу)”, - каже се у обраћању чији аутор захтева да се покрене истрага поводом овог случаја.

Писмом сличне садржине Генералном тужиоцу и тужиоцу Москве, обратио се и копредседник православног друштвеног покрета “Народни сабор” Олег Касин.

Оба обраћања органима тужилаштва упућена су пошто је председник синодалног Одељења за односе Цркве и друштва протојереј Всеволд Чаплин позвао руске власти да као одговор на акцију панк групе пооштре законодавне норме за повреду верских осећања. Коментаришући акцију феминисткиња, Чаплин је истакао да је “реч о активностима које могу да доведу до експлозије ситуације у земљи”. Он сматра да “крајње благу” законодавну меру треба пребацити у Кривични законик.

 “Хајде да питамо политичаре, да ли су спремни то да учине. А такође, да ли осуђују изведену акцију”, - написао је о. Всеволод Чаплин на интернет форуму “Православна политика”. По његовим речима, они који не осуђују догађај у главном православном храму у земљи, “могу престати да рачунају на подршку православних”.

 “Мек” став професора Московске духовне академије протођакона Андреја Курајева према иступу феминисткиња, наишао је на оштру осуду од стране неких православних делатника. “Озлојеђени православци не чују Беседу на гори” и “захтевају осуде и казне”. “Ако они не слушају Христа, онда ће их и мој глас, наравно, само раздражити. “Безнадежно”, - написао је о. Андреј, раније предложивши “девојкама”, које су отпевале у главном православном храму у Русији свој “панк-молебан”, својеврсну “казну”: “Да сам ја био кључар тог храма, нахранио бих их блинима (руско јело - палачинке које се спремају нарочито Сиропусне седмице – прим. “Борба за веру”), дао бих им по чашу медовине и позвао да дођу поново на чин Праштања. А да сам мирјанин - председник црквене општине, на праштању бих их мало и уштинуо... Очински. Ради уразумљења”.

Због овога је руководилац православног фонда “Повратак” Јуриј Бондаренко послао Курајеву писмо, које је завршио речима: “Горећете заједно с тим (...),  ‘оче’ Андреј! Нека сте проклети!!!” А професор Санкт-Петербуршке духовне академије ђакон Владимир Василик захтева да се Курајев рашчини и позива да се према њему примени “литургијски бојкот”.

Лидер “Православног корпуса” “Наши” Борис Јакеменко, који поводом инцидента у храму сматра да би требало “актуелизовати старозаветне казне”, написао је Курајеву да ‘појам богохулства’ нико није укинуо, а однос према њему увек је био више него познат”.

  

Према материјалу са "Портал- кредо.ру" приредило

Уредништво "Борбе за веру"

Последњи пут ажурирано ( петак, 30 март 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 37 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.