header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Саша Јанковић: Прислушкује се на хиљаде грађана Штампај Е-пошта
недеља, 03 јун 2012

 Заштитник права грађана Саша Јанковић изјавио је да се број задирања у приватне Интернет и телефонске комуникације грађана од служби безбедности мери цифром од више хиљада.

Јанковић је рекао да он и повереник за информације Родољуб Шабић редовно добијају информације о броју случајева у којима су службе безбедности надзирале телефонске и Интернет комуникације грађана.

"Прелиминарни резултати су више него забрињавајући и када извештај о томе буде објављен, видеће се зашто смо поводом више закона тражили одлуку Уставног суда", казао је Јанковић у интервјуу за "Данас".

"Не оспоравамо законе пред Уставним судом из академских разлога и да би правнички терали 'мак на конац', већ зато што ситуација на терену показује да је број задирања у приватне комуникације грађана већи него што може и да се претпостави", казао је Јанковић.

Он и Шабић су у уторак затражили од Уставног суда Србије да донесе привремену меру забране полицији да прикупља податке о комуникацијама грађана без одлуке суда. Истовремено су поднели и иницијативу за оцену уставности Закона о кривичном поступку (ЗКП) који је пре два месеца ступио на снагу.

Оспорена је одредба ЗКП према којој полиција може прибављати листинге, локације и друге податке о телефонском саобраћају грађана по одлуци тужиоца, а не суда.

Јанковић је подсетио да се Уставни суд већ у два наврата изјаснио да је прислушкивање грађана без судске одлуке неуставно. Први пут је то учињено поводом Закона о електронским комуникацијама пре годину дана, а други пут пре месец дана поводом Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији. Оба пута подносиоци иницијативе су били омбудсман и повереник.

"После тих одлука, надлежне институције морале би без одлагања да припреме измене закона и да рад служби безбедности доведу у склад са Уставом Србије. Судови би морали да организују дежурства како би те службе добиле одлуке хитно и брзо када им је то потребно", рекао је омбудсман и додао да је обавеза државних органа да раде уставно.

У новије време податке о броју прислушкиваних грађана објавило је само Тужилаштво за ратне злочине. Како је наведено поводом закључења рада Акционог тима за лоцирање и хапшење хашких бегунаца, у склопу рада овог тела "предузете су мере надзора телефонских и других комуникација према 630 лица".

http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/jankovic:-prisluskuje-se-na-hiljade-gradjana_323083.html

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 јун 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 40 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.