header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Посета Синода СПЦ "сестринској цркви" Штампај Е-пошта
уторак, 05 јун 2012

 Патријарх Иринеј одлази у посету Загребу

Патријарх Српске православне цркве Иринеј посетиће Загреб од 7. до 9. јуна, објавио је данас "Вечерњи лист" на свом интернет-порталу. Иринеј ће се састати с председником Републике Ивом Јосиповићем, премијером Зораном Милановићем и кардиналом Јосипом Бозанићем.

Патријарх СПЦ долази у Загреб с члановима Светог архијерејског синода и биће то посета на највишем нивоу до сада, пише лист.

"Патријарх долази да посвети храм Светог Саве, у склопу новосаграђене зграде гимназије 'Кантакузине Катарине Бранковић' и духовног центра на Светом Духу у Загребу", рекао је за лист митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован (Павловић).

Као посебно важно, митрополит је навео успостављање добрих односа СПЦ и Католичке цркве које би патријархов долазак у Загреб требало да покрене с мртве тачке после ратних збивања, преноси лист. Митрополит Јован је истакао да Црква може да помогне побољшање друштвених односа, посебно у тешким временима.

Шеф Катедре екументске теологије на загребачком Католичком богословског факултету (КБФ) Јуре Зечевић оценио је да предстојећа посета изражава отвореност врха СПЦ за дијалог и сарадњу с Католичком црквом.

"Ово је први пут у историји да у Хрватску и на сусрет с највишим представницима Католичке цркве у Хрватској - са Сталним већем Хрватске бискупске конференције, долази цео Синод СПЦ", рекао је он за "Вечерњи лист".

Зечевић сматра да тиме две цркве дају "позитиван пример хришћанске повезаности и утолико тај сусрет представља нови знак наде на католичко-православним релацијама".

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/229245/Patrijarh-Irinej-odlazi-u-posetu-Zagrebu

Последњи пут ажурирано ( уторак, 05 јун 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 56 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.