header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Загреб: Иринеј позвао православце да животом бране веру (Осврт Уредништва "Борбе за веру") Штампај Е-пошта
четвртак, 07 јун 2012

 Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је данас у Загребу православне вернике на очување своје вере, и то не само речима, већ и животом, јавио је извештач Срне.

"Нека Бог благослови да и даље радимо на добробит наше Цркве и народа и да хришћанским животом доносимо мир и љубав међу људе, што је данас насушна потреба", рекао је патријарх Иринеј у обраћању верницима у загребачком Саборном храму.

Патријарх Иринеј нагласио је да Српску православну цркву са Загребом вежу чврсте духовне везе, "јер су у Саборном храму и на подручју целе Митрополије служили наши преци".

Његово високопреосвештенсто миторполит загребачко-љубљански и целе Италије Јован рекао је да је потребно показати љубав према онима са којима верници СПЦ живе у Загребу, односно према католицима.

"Радујемо се Вашем доласку и молимо се Богу да Ваша посета не буде само од историјског значаја, већ да буде посета мира и љубави", рекао је митрополит Јован, обраћајући се српском патријарху.

Патријарх Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Преображења Господњег са свештенцима Митрополије загребачко- љубљанске. Светој архијерејској литургији у загребачком Саборном храму присуствовао је велики број верника, што је потврда опстанка православног народа у Хрватској.

Његова светост патријарх српски Иринеј допутовао је данас са члановима Светог архијерејског синода у тродневну посету Загребу. Његову посету Загребу прати велики број медија и све протиче у најбољем реду.

Ово је прва посета партијарха Иринеја Хрватској, а повод је отварање нове зграде Српске православне гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" и новог храма Светог Саве. Сутра ће патријарх и чланови Синода разговарати са представницима католичке цркве на челу са кардиналом Јосипом Бозанићем, те председником Хрватске Ивом Јосиповићем и премијером Зораном Милановићем. У суботу, последњег дана посете, патријарх Иринеј служиће Свету архијерејску литургију и освештати капелу Свете Петке која се налази у склопу православне гимназије.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/230484/Zagreb-Irinej-pozvao-pravoslavce-da-zivotom-brane-veru

+++

Осврт Уредништва "Борбе за веру":

Подаци са „Википедије“ говоре да је по попису становништва из 2001. Срба у Хрватској било 201.631 и чинили су 4,5% становништва Хрватске. У односу на 1991. годину, када их је било 581.663, и када су у укупном броју становништва учествовали са 12,2%, број Срба у Хрватској је смањен за две трећине. Ако је такав проценат у Хрватској, он је, свакако, приближан и у Загребу. Зато стотинак Срба који су присуствовали Литургији, а који су, тобоже, „велики број верника“, не сведочи ни о каквом „опстанку православног народа у Хрватској“, него управо о његовој трагедији, који је захваљујући папизму и неооусташтву протеран са својих вековних огњишта и од једног од два конститутивна народа у Хрватској постао уплашена и гоњена мањина.

Иначе, посета Синода СПЦ Хрватској и сусрет са врхом хрватске државе и „сестринске цркве“, очито је у складу са неком новом екуменистичком стратегијом коју је наш сарадник В. Димитријевић покушао да наслути у свом тексту „Једна 'Nezamjećena obljetnica'“ као и у тексту „Најновија ватиканска подвала . Иако још увек не знамо о чему је ту, заправо, реч, знамо да опстанак Срба у Хрватској већ одавно није брига српске државе, а врх СПЦ се њиме бави млако и млитаво, као што и опстанак Срба на Косову бива подстицан само вербалним позивима да се опстане уз гробове предака, при чему ни једног великодостојника СПЦ нема на барикадама с народом. А Свети Апостол Јаков каже: „Ако, на пример, брат или сестра голи буду, или немају шта да једу, и рече им који од вас: Идите с миром, грејте се, и наситите се, а не да им потребе телесне, шта помаже? Тако и вера ако нема дела, мртва је по себи“ (Јк. 2,15-17).

Голи вербализам ником неће помоћи, па ни Србима у Хрватској и на Косову и Метохији. Да не буде по оној народној: „Падајте, браћо! Плин'те у крви! Пустите мене да бежим први!“

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 07 јун 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.