header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јад Вашем ублажио текст о папи Пију XII Штампај Е-пошта
уторак, 03 јул 2012

  ТЕЛ АВИВ – Меморијални центар холокауста Јад Вашем у Јерусалиму пристао је да, под притиском Ватикана, ублажи ранију поруку о деловању папе Пија XII за време Другог светског рата, у којој се наводи да поглавар римокатоличке црвке није протестовао, ни усмено ни писмено, због злочина нациста над Јеврејима.

Данас се у Јад Вашему открива нови натпис на зиду о папи Пију. Првобитни текст изазвао је дипломатски инцидент 2007. године, подсећа израелска штампа.

У новом тексту папа се оптужује због чињенице да црква није интервенисала у корист Јевреја у то време, али истовремено даје комплекснија слика његовог односа која садржи увијену критику Ватикана што одбија да отвори своје архиве како би историчари могли да сагледају акције Свете столице за време рата.

У априлу 2007. године папски нунције у Израелу Антонио Франко је одбио да учествује у церемонији поводом Дана сећања на холокауст, због текста на зиду који се појавио када је отворен нови Историјски музеј холокауста у Јад Вашему.

Јад Вашем је најавио да ће се текст изменити само ако Ватикан отвори своје архиве и ако резултати провере тих докумената открију нове информације о Светој столици током рата.

Амбасадор Франко је на крају ипак пристао да присуствује церемонији.

У старом тексту под насловом „Папа Пије XII и холокауст”, је наведено да је реакција Пија XII на убијање Јевреја у холокаусту контроверзна.

„Реакција Пија XII на убијање Јевреја у холокаусту је контроверзна. Године 1933, када је био државни секретар Ватикана био је активан у закључивању Конкордата (споразума) са немачким режимом да сачува права цркве у Немачкој, чак и ако је то значило признавање нацистичког расистичког режима. Када је изабран за папу 1939. године, он је склонио писмо против расизма и антисемитизма које је његов претходник припремио. Чак и када су извештаји о убијању Јевреја стигли до Ватикана, папа није протестовао ни вербално, ни писмено”, писало је.

http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Jad-Vasem-ublazio-tekst-o-papi-Piju-XII.lt.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.