header image
НАСЛОВНА СТРАНА
11 руских ратних бродова плови према Сирији (фото) Штампај Е-пошта
среда, 11 јул 2012

 Руске власти су потврдиле да чак 11 ратних бродова – из 3. флоте – креће према Сирији, део ће да се усидри у сиријској луци Тартус. Њујорк Тајмс преноси да је ово „највећа демонстрација руске војне моћи у региону још од почетка сиријског конфликта прије 17 месеци“. Истиче се да бар половина ратних бродова који плове према Сирији и источном Медитерану могу да носе и по неколико стотина маринаца.

Ово је најдиректнији ангажман руске војске по питању актуелне кризе у Сирији, Њујорк Тајмс преноси да се овим потезом „Русија позиционира као све одлучнији преговарач у решавању сиријске кризе“. Кључна локација је сиријска лука Тартус – једина руска војна база ван граница бившег Совјетског Савеза.

Последњих недеља се много спекулисало о могућности слања руских бродова у море испред Сирије, данас су те информације и службено потврђене. Али, није се очекивао оволики ангажман, многи су сматрали да ће Русија да пошаље тек неколико бродова. Њујорк Тајмс јутрос пише да „неуобичајено велика снага најављена у уторак је уједно и порука, не само региону, већ и САД-у и државама које подржавају побуњенике који настоје свргнути сиријског председника, Башара ал-Асада“.

Значајна руска присутност одгодиће, можда и зауставити, сваки покушај западне војне интервенције у Сирији. Руска објава о слању бродова у територију већ је кратко прокоментарисана иу Вашингтону. „Русија има морску базу за набавку и одржавање у сиријској луци Тартус. Немамо разлога да верујемо да је овај потез нешто неуобичајено, али, за више детаља мораћете да се обратите руској влади“, рекао је Томи Виетор, портпарол америчког Савета за националну безбедност.

У службеној изјави руског министарства одбране истиче се да су бродови кренули из три флоте: из Северног, Балтичког и Црног мора. У изјави се такође наводи да се у групи бродова налазе и бродови за искрцавање маринаца: Николај Филченков и Цезар Куников. Руска агенција Интерфакс наводи да ће ескортни брод, Сметливи, пристати у Тартус за 3 дана након што је испловио из црноморске луке Севастопољ.

На путу је и контингент из Арктичког океана који је кренуо из базе Североморск, која се налази на фјорду Мурманск, тој групи ће требати неко време да стигне до Медитерана. У конвоју који се креће према Сирији је и антиподморнички брод, Адмирал Чабаненко.

Неки од потврђених бродова који се крећу према Сирији

Адмирал Чабаненко

 
Николај Филченков
 
Цезар Куников
 
Сметливи
 


Политичка ситуација

Ангажман руских војних бродова долази у кључном тренутку за сиријску кризу. Наиме, специјални изасланик УН за мировни процес, Кофи Анан, по први пут је кренуо у директну контру стриктним упутствима из Вашингтона. САД су жестоко реаговали на сваки покушај укључивања Ирана у преговоре везане за Сирији, али, Кофи Анан је ипак посетио јуче Техеран и објавио да „Иран мора да буде део решења“. Овај детаљ је итекако значајан у целом процесу решавања кризе. У исто време, представници сиријске опозиције у егзилу – Сиријски национални савјет – отпутовало је у Москву на преговоре са руским званичницима.

Није тајна да опозиција највећи „ветар у леђа“ добија на основу спекулација да би се западна војна интервенција ипак могла десити. Али, сада када схвате да Русија то неће дозволити, далеко су веће могућности да ће напокон да пристану на дијалог са сиријским властима. У противном ризикују да њихов политички и војни ангажман доживи апсолутни слом. С друге стране, сиријске власти спремне су на преговоре и идеју о заједничкој националној влади.

Други важан детаљ је чињеница да је Кофи Анан непосредно након посете Техерану отпутовао за Багдад где се састао са високим ирачким званичницима. Службени Ирак до сада је био неутралан по питању догађања у Сирији, али, већ се осећа све већа нервоза с њихове стране и страх да би дестабилизација Сирије могла да доведе до великих проблема и на њиховј територији. Подршка Техерана и Багдада за мирно окончање сиријске кризе је кључна, поготово уколико се њихови ставови подигну на виши ниво у тзв. “међународној заједници“ – то је посао који у овоме тренутку може обавити само Кофи Анан. Русија је дала гласну подршку плану да се Иран укључи у актуелне преговоре.

Даље, пре путовања у Техеран, Анан се састао с Башаром ал-Асадом у Дамаску. На конференцији у Ирану изнео је неколико важних детаља са тог састанка.

„Асад је предложио да се крене са приступом од ‘дна према врху’ на начин да се прво заустави екстремно насиље у појединим четвртима и онда – корак по корак – да се гради на том основу све док се не прекине насиље широм земље“, рекао је Анан.

Коментар је занимљив из перспективе развоја кризе, јер како време пролази постаје све јасније и очитије да побуњеници оперишу искључиво на основу илегалног оружја и финансирања од стране страних сила. Управо с тим пролазом времена, УН је такође под све већим притиском да прихвати већ дуго познате чињенице које се одвијају на самом терену. Анан још увек није стигао до те фазе да јавно прозове поједине државе због илегалног подупирања сиријских побуњеника, али креће се према томе.

У УН-у се управо догађа још један важан чин – Русија је најавила да ће предложити своју резолуцију УН о Сирији . Заменик руског амбасадора при УН-у, Игор Панкин, већ је потврдио да је нацрт резолуције послан на 14 посланика УН Савјета безбедности. Према резолуцији неће се стављати никакве санкције против Дамаска, а циљ је продужити рад УН-ове мисије. Подсетимо, УН мировна мисија у Сирији званично завршава 20. овога месеца – тј. након 90 дана од почетка.

Извор(и): The New York Times,  RT,  Itar-Tass,  Press TV, Аdvance.hr, vaseljenska.com

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 јул 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.