header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хрватски ратним ветеранима смета православни крст Штампај Е-пошта
уторак, 21 август 2012

 Хрватски ветерани из Сиска и Сисачко мославачке жупаније били су изненађени и увријеђени видјевши како на споменику погинулим партизанима и жртвама усташа у селу Вукошевцу, недалеко од Суње на Банији, умјесто уништене звијезде петокраке стоји православни крст.

Како пише Вечерњи лист, ветерани су по њима неугодну промјену на споменику уочили враћајући се прошле седмице с комеморације камерману ХТВ-а у Хрватској Костајници Гордану Ледереру.

"Предали смо полицијској станици у Суњи кривичну пријаву због уништавања споменика из Другог свјетског рата", рекао је за Вечерњи лист пуковник у пензији Ивица Панџа Оркан.

Ветерани су упутили и отворено писмо предсједнику Српског народног вијећа и потпредсједнику СДШ-а Милораду Пуповцу, Савезу антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, предсједнику државе Иви Јосиповићу и премијеру Зорану Милановићу.

Обавијестили су и Српску православну цркву у Загребу.

"Починиоци су грубо прекршили Закон о обнови споменика НОБ-а који је донио Хрватски сабор, а према коме сви споменици морају бити идентични као што су били прије оштећења. Ради се о отвореном истицању великосрпства, које по законима Хрватске треба кажњавати, а његовим починиоцима судити. Држава не смије дозволити такво грубо и дрско кршење антифашистичких тековина и вриједности и отворено, некажњено, величање законом забрањених терористичких симбола", наводи се у отвореном писму ветеранских удружења Сисачко-мославачке жупаније.

Удружања су затражила од полиције да хитно нађе починиоце који су оскврнули споменик погинулим мјештанима Вукошевца у Другом свјетском рату.

Село Вукошевац већински је српско, а за вријеме рата 90-их било је у Крајини. Сад у том селу живи само неколико људи који, како кажу, немају информација ко је ставио крст. Претпоставља се да су за постављање крста са четири оцила одговорни бивши становници села, који живе у Србији, а лети сврате и обиђу родбину и куће.

У Хрватској је, а након Олује и на подручју Крајине, уништено или оштећено више од 3.000 споменика антифашистичкој борби који су имали петокраку, при чему је велик број споменика који су били умјетничка дјела депонован или претопљен.

Оно што су видјели ветерани, није ознака великосрпска него крст с четири оцила који се налази и на застави СПЦ, а који је, како се претпоставља, стављен јер су ту наведена имена Срба. Ово је други пут у десетак дана како неки Хрвати у српским и православним симболима и ознакама - прво униформе на бувљаку у Јакушевцу у Загребу, а сада крст у Вукошевцу - виде четничке ознаке.

http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Veterani-u-pravoslavnom-krstu-vide-cetnicku-oznaku-154877.html

Последњи пут ажурирано ( уторак, 21 август 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.