header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Скандал на РТС: Тијанић забранио филм о Јасеновцу! Штампај Е-пошта
недеља, 26 август 2012

 Иако је са аутором склопио уговор о емитовању, директор "Јавног сервиса" Александар Тијанић три године неће да прикаже документарац о страдању Срба „Валдхајм - Скривено зло“

После писања дневног листа "Курир" о увредљивој изјави водитељке РТС Оливере Ковачевић, која је у Јутарњем програму изједначила Јасеновац са случајем оца Бранислава Перановића, обелодањен је још један срамни чин РТС-а.


+++

Њен главни директор Александар Тијанић већ три године не жели да емитује филм „Валдхајм - Скривено зло“ аутора Данка Васовића, који говори о страдању српског, јеврејског и ромског народа у поменутом логору.

- Десетак људи из РТС је потписало уговор који регулише међусобна права и обавезе о емитовању овог филма, чија је централна тема Јасеновац, а који се састоји из три емисије у трајању од по сат. Документарног је карактера и описује живот аустријског дипломате и политичара Курта Валдхајма. Из тог уговора видите да су прошле три године откако мој филм стоји у Тијанићевом бункеру. Једноставно одбија да га емитује - рекао је за Курир редитељ филма Данко Васовић.

По његовим речима, филм је по том уговору требало да буде емитован три пута у року од пет година, али то се на велику срамоту људи из националне телевизије није десило.

- Проблем је што та тематика, која је наша најсветија ствар и наше највеће стратиште, није узета као приоритетна. Приказују и репризирају хиљаду других мање битних емисија и серија, а према причи о Јасеновцу имају потпуно занемарљив однос. Кад се овако понашају наши, не треба да нас чуди када католички свештеници говоре о српској митоманији - упозорио је Васовић, некадашњи новинар, а сада сценариста и редитељ.

Он напомиње да је планирани термин емитовања био март 2010, али да је РТС у уговору навео да има право да изврши измене програмске шеме. Уговор је потписан 2009. и договорено је да се филм прикаже једном премијерно и два пута репризно, и то у року од пет година од потписивања уговора.

- Нису ми никада рекли када ће га емитовати, ни зашто нису. Помињали су недостатак спонзора - објашњава Васовић.

Странцима добар, нама лош

Овај филм је побрао одличне критике на међународном филмском фестивалу у Њујорку, као и на 8. међународној конференцији о холокаусту у Јерусалиму.

Како је нагласио аутор Данко Васовић, иза овог филма су стали и експерти Јад Вашема, музеј холокауста у Јерусалиму, једином сигурном месту које геноцид и холокаус чува од заборава.

Тијанић спустио слушалицу

Александар Тијанић није желео да нам одговори на питања, већ је само некултурно спустио слушалицу. Такође, ни од службе за односе с јавношћу РТС до закључења овог броја нисмо добили одговор, као ни од Владана Чкркића, директора ТВ програма РТС који је један од потписника уговора.

Извор: “Курир”

 

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.