header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Скандал у Словенији: Несуђени папа на тесту очинства Штампај Е-пошта
среда, 29 август 2012

 Понављам да је прича неистина и приказујеме ме у веома лошем светлу, рекао је у своју одбрану кардинал Роде

Кардинал Франц Роде оштро је одбацио да је био у  вези са ученицом веронауке и да с њом има сина. Он тврди да је то обмана и начин да се укаља његово угледно име.

Наиме, словеначко Дело, позивајући се на више извора, тврди  да је у време док је био свештеник 1969. године, Франц Роде имао везу са осамнаестогодишњом Тањом Бредом С. и да му је она родила сина.

- Били смо интимни, када је мени било 18 година. Упознала сам га када је дошо код мојих родитеља у посету. Веч тада је био доктор на теолошком факултету - изјавила је  Бреда С. која данас живи у Немачкој.

Она је потврдила да је била у везу са данашњим кардиналом и да је 1970. родила у санаторијуму Светог Јосипа у Немачкој сина Петра. Навела је да се са кардиналом дописивала и да ју  је оставио због наводно премало интелектуалног знања, али није потврдила да је он Петров отац. Међутим, Петар тврди да је моћни кардинал његов отац и тражи ДНК анализу.

Њене некадашње комшије испричали су да је дружење Бреде и младог свештеника Родета догодило још пре њеног 18 рођендана да су често ишли у биоскоп на купање или у природу. Један од извора изразио је спремност да о томе сведочи. .

Тања се затим одселила у Немачку, запослила у Сименсу и удала за Немца који је усвојио Петра, а приликом једне од посета дошао је и Роде.

Кардинал Роде је тражио да се уредништво Дела извини и огради се од изјава Петра С,  који тврди да је овај моћни кардинал његов отац, као и да од њега никада није примио ниједан захтев за утврђивање очинства, па сматра да су наводи све полуистине.

- Понављам да је прича измишљена и приказује ме у веома лошем светлу. Пријатељство од пре скоро 50 година са госпођом оштро одбацујем , као и све тврдње о кршењу целибата и наводном очинству. Како сам навео за заштиту свог интереса употребићу сва правна средства - рекао је надбискуп,

Кардинал Роде је на црквеном радију “ Радио Огњишче” рекао и  да му се по повратку са студија из Париза средином шездесетих година 20. века догодило се лепо пријатељство са младом девојком.

- Било је могућности да то пријатељство прерасте у љубав, али смо се споразумно одрекли једно другога због виших вредности - мог свештеничког позива. Отишли смо свако својим путем и никада се нисмо толико зближили, да би се из те везе родило дете, што је госпођа и потврдила, рекао је кардинал.

 

Писао кардиналу да му је отац, овај не одговара

Петар С. данас живи на Блиском истоку, а овог пролећа посетио је Словенију и ангажовао адвоката преко кога ће покушати да наговори кардинала да уради тест очинства. Каже да је  писао кардиналу, али није добио никада одговор. Такође наводи,  да је наводно свог оца свештеника видео давно када је био у посети рођацима, али га се не сећа добро јер је тада имао пет година.

 

Кардинал који није постао папа

Кардинал Франц Роде указом папе Јована Павла Другог 1997. године проглашен је за Љубљанског бискупа, и на то месту је остао све до почетка 2005. када је проглашен кардиналом и чланом конгрегације.

После смрти Јована Павла другог био је члан конклаве која је бирала новог папу, а словеначки медији су се потајно надали да је он један од нових кандидата за папу, али је остао ускраћен за то место јер није био ни у врху листе кардинала који су ушли у ужи избор.

http://www.kurir-info.rs/nesudeni-papa-na-testu-ocinstva-clanak-384284

Последњи пут ажурирано ( среда, 29 август 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 95 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.