header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Писмо Свето-Успењске Почајевске Лавре патријарху Кирилу поводом промене Устaва РПЦ Штампај Е-пошта
недеља, 28 октобар 2012

 Врховна власт у Цркви припада читавој црквеној пуноћи, а не сAмо архијерејима

16. октобра 2012. године

№ 94/И

Његовој Светости Г.Г. Кирилу

Патријарху Московском и све Русије

Копије:

Председнику Саборске комисије за питања међусобних односа Цркве, државе и друштва

Митрополиту Крутицком и Коломенском Јувеналију

Председнику Синодског одељења за узајамне односе Цркве и друштва

Протојереју Всеволоду Чаплину

Ваша Светости!

“Предлози за уношење измена и допуна у Устав Руске Православне Цркве” противрече канонском устројству Православне Цркве.

Као што ми сви знамо из Светог Писма и Светог Предања, Глава Православне Цркве је Господ наш Исус Христос. (Еф.1,22; 5,23) Православна Црква нема видљиву главу која би била непогрешива и поседовала врховну власт у Цркви. Непогрешива је једино сама Црква Христова, и то када се њоме саборно управља.

То јасно видимо на примеру првог црквеног сабора, а то је Апостолски сабор (51. г. после Христа). “Апостоли и презвитери сабраше се...” (Дјела 15, 6). И даље: “Тада нађоше за добро апостоли и презвитери... и написаше... ово: Апостоли и презвитери и браћа ...нађосмо за добро једнодушно сабрани” (Дјела 15, 22, 23, 25).

Како се из овога јасно види, на првом сабору Православне Цркве – Апостолском, који је послужио као образац за све будуће црквене саборе, нису присуствовали и доносили одлуке само апостоли, чији су наследници архијерејском хиротонијом садашњи православни епископи, већ и “презвитери, браћа и уопште сва Црква” то јест, читава пуноћа црквена. И, као што нам јасно показује пример Апостолског сабора, управо таквом сабору, који представља читаву пуноћу црквену, припада врховна власт у исповедању верског учења и канонска власт у Цркви: “Нађе за добро Свети Дух и ми...” (Дјела 15, 28)

Стога, покушај нове редакције Устава, која фактички уништава овај саборни принцип, јесте одступање од православно-канонске форме управљања Руском Православном Црквом, у којој, све до данас, у складу с њеним Уставом, “врховна власт у области учења вере и канонског устројства припада Помесном Сабору.” (Глава II, чл.1) А у новој редакцији Устава предлаже се да се та врховна власт преда Архијерском сабору РПЦ.

Током читавог постојања Православне Цркве њено учење о вери и канонско устројство чували су, штитили и бранили не само архијереји, већ и читава пуноћа Цркве.

Тако је, за време борбе са иконоборством, већи део византијског епископата прихватио ову јерес, док јој се супротставило углавном монаштво. У доба увођења уније с римокатолицизмом у Украјини у XVI-XVII веку управо је епископат послужио као њен спроводник, а успротивили су јој се православна братства, т.ј. мирјани. Стога, покушај да се одузме врховна власт читавој пуноћи РПЦ и да се преда само архијерејима – није оправдана и духовно је опасна.

Узимајући у обзир све горе наведено, сматрамо неприхватљивим уношење предложених измена у Устав РПЦ и молимо да се остави садашња редакција текста Устава.

Ваши молитвеници пред почајевским светињама,

+ Владимир,

Митрополит Почајевски,

Викарни епископ Кијевске Митрополије,

Намесник Светоуспенске Почајевске Лавре

Чланови Духовног Сабора Лавре

Превод са руског: „Светосавље“

Извор: http://internetsobor.org/

Напомена: Наднаслов и наслов текста наши -  "Борба за веру".

Последњи пут ажурирано ( недеља, 28 октобар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 116 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.