header image
НАСЛОВНА СТРАНА
На путу без повратка Штампај Е-пошта
петак, 07 децембар 2012

 ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ: „ЕКУМЕНИСТИЧКИ ПУТ ЈЕ НЕПОВРАТАН“

Наставити ход ка пуном јединству, чак и ако „тај пут може да изгледа дуг и тежак“ – речи су којима се папа Бенедикт XVI у својој посланици обратио константинопољском патријарху Вартоломеју поводом празника Светог Апостола Андреја, покровитеља Константинопољске Патријаршије, известио је Радио Ватикан. Са своје стране, патријарх Вартоломеј је изјавио да је, без обзира на тешкоће, „екуменистички пут неповратан“. Он је, такође, најавио завршетак послова на припреми Свеправославног Сабора, који ће ускоро бити сазван.

Папски документ Вартоломеју је уручио председник Папског савета за унапређење јединства хришћана, кардинал Курт Кох, који је с делегацијом из Ватикана, на празник Св. Апостола Андреја, боравио у Истанбулу.

 

У свом писму патријарху, папа Бенедикт XVI позвао је на “реално и дубоко јединство, чак иако је оно још увек несавршено“, на јединство „засновано не на људским мотивима учтивости или пристојности, већ на нашој заједничкој вери у Господа Исуса Христа“. Понтифик је позвао да се „одлучно крене напред путем који ће довести до успостављања пуног јединства“. На том путу већ је достигнут значајан напредак, но њега треба следити и даље развијати, чак и ако то може изгледати „тешко и дуго... Ми намеравамо да наставимо рад у том правцу", - додао је папа, - додајући својим речима лукаво екуменистичко тумачење речи Господа Исуса Христа Да сви једно буду, као Ти, Оче, што си у мени и ја у Теби, да и они у нама једно буду (Јн. 17,21).

 

Бенедикт XVI је изразио дубоку благодарност за речи које је патријарх Вартоломеј изрекао на крају прославе 50. годишњице отварања Другог ватиканског концила и почетка Године вере. Папа је подсетио на „искрено и истинско пријатељство“ с васељенским Патријархом. Пријатељство, - додао је Бенедикт XVI, - то је мотив „великих нада“ на јачање наше сарадње, како би „с новом снагом сведочили јеванђељске поруке у савременом свету“.

У саставу ватиканске делегације били су кардинал Курт Кох, бискуп Брајан Фарел, монсињор Андреа Палмери и папски нунције у Турској, надбискуп Антонио Љубичело. Ватиканска делегација је присуствовала на Божанској Литургији, а затим се срела с патријархом Вартоломејем и Синодалном комисијом за везе с Римокатоличком „црквом“.

По материјалу са „Информ-религија.ру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 07 децембар 2012 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.