header image
НАСЛОВНА СТРАНА
МПЦ жели дијалог са СПЦ без условљавања Штампај Е-пошта
петак, 04 јануар 2013
      Патријарх канонски непризнате Македонске православне цркве, Охридске Ахиепископије (МПЦ-ОА) Стефан истакао је потребу што бржег превазилажење проблема између те и Српске православне цркве (СПЦ), али без условљавања.

Спор између МПЦ и СПЦ би, према његовим речима, требало решити како би српски и македонски народ живели како то доликује православним народима.

Поглавар МПЦ је у божићњем интрервјуу агенцији МИА поручио да је Свети архијерески синод те цркве оценио да је ангажовање и иницијатива председника Србије Томислава Николића на решавању тог питања "добронамерна и добродошла".

"Најпре би ми свештеници требало да се замислимо када државници и пре нас и више од нас сагледавају потребу за брже превазилажење проблема и потребу да два народа, српски и македонски живе како то доликује православним народима", навео је он.

Архиепископ Стефан је поручио да је МПЦ увек спремна за дијалог и решење овог, како се наводи, спора који никоме не иде укорист.

"У прошлости смо доказали, а и након ове најновије иницијативе послали смо писмо Сабору СПЦ у коме смо изразили спремност да седнемо и да разговарамо. Али мора се знати да када се приступи решавању једног оваквог спора, није нити дипломатски, нити у сагласности са правилима, да се постављају услови и захтеви пре почетка разговора", изјавио је архиепископ Стефан.

МПЦ, поручио је он, не тражи ништа више осим да буде препозната као аутокефална црква попут свих других, које су национално и духовно обележје простора који има своје границе потврђене у историји.

МПЦ је прогласила аутокефалност и одвојила се од СПЦ 60-тих година прошлог века. СПЦ договор условља прихватањем Нишког споразума и пуштањем архиепископа Јована из затвора.

Извор: Танјуг

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 јануар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.