header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Академик С. Живановић: Гради се спомен храм јасеновачким жртвама у Доњој Градини Штампај Е-пошта
субота, 02 фебруар 2013

  Његово Преосвештенство Eпископ бањалучки Господин Јефрем, примио је 1. фебруара 2013. године господина професора Владимира Лукића, председника Удружења Спомен подручје Јасеновац-Доња Градина из Републике Српске, и архитекте пројектантске организације "Пројекат" из Бања Луке и одобрио коначан пројекат спомен цркве Јасеновачким жртвама која се подиже у Доњој Градини.

 Пројекат  спомен цркве, у моравском стилу, дужине 36 метара, урадио је познати архитекта из САД, господин Отон Урбан, иначе пројектант више православних храмова у САД, Србији и Босни и Херцеговини. Међународна комисија за истину о Јасеновцу је одобрила нацрт пројекта Отона Урбана, као и идејни пројекат уређења спомен подручја Јасеновац-Доња Градина који је израдила пројектантска организација "Пројекат" из Бања Луке. Пројектанти су већ одабрали камен из домаћих каменолома, а почетна средства за изградњу храма је обезбедила Влада Републике Српске. Храм ће бити подигнут недалеко од сачуване и конзервиране тополе у коју су хрватски злочинци закивали дунђерским клиновима живе православне Србе, пуштајући их тако да лагано, дуже време умиру у најтежим мукама. Желели су да подражавају древне Римљане који су на тако мучки начин мучили и убијали прве Хришћане.

Доња Градина је део Јасеновачког система хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома. Сада се зна да се масовне гробнице жртава налазе на простору дугачком 15km, а широком 6 km. Јасеновачки систем хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома је највеће српско гробље у историји српског народа. За Јевреје је то Аушвиц у Хрватској, а за Роме стратиште у коме су покопани сви Роми који су некада живели на територији Независне државе Хрватске.

Пројекат спомен цркве Јасеновачким жртвама у Доњој Градини је изванредан и сигурно  ће изглед овог храма ући у све уџбенике архитектуре. Храмови се не дижу за јуче, данас и сутра, већ за вечност. То ће бити вечни споменик невиним жртвама православних Срба. Поред православне спомен цркве предвиђена је и изградња јеврејског спомен храма, као и спомен храм Ромима.

Република Србија још увек није одлучила да ли ће и на који начин обележити ово највеће гробље српског народа.

Професор Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 фебруар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.