header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Патријарх Кирил: Никоме нећемо дозволити да поколеба црквено јединство Штампај Е-пошта
недеља, 03 фебруар 2013

 Патријарх Московски и целе Руси Кирил позвао је архијереје, свештенике, монахе и мирјане РПЦ да се увек понашају достојанствено и да не наседају „антицрквеној пропаганди“ која је у протеклих годину и по дана понекад успевала да поколеба јединство цркве.

Током 2012. године, у многим православним храмовима Русије су се догодили богохулни и вандалски акти са оштећењем икона и скрнављењем поклоничких крстова. Највећи инцидент била је акција групе Pussy Riot у московском храму Христа Спаситеља у фебруару 2012. године. 

„Кампања је очигледно усмерена на дискредитацију Цркве као носиоца најдрагоценијих основа и хиљадугодишњег православног идеала нашег друштва. Нечија намера је да нас, на крају крајева, натера да заћутимо... Већина пастве је била заведена антицрквеном пропагандом и демагогијом иако је главни циљ организатора био да се поколеба црквено јединство“ - рекао је патријарх Кирил на Архијерејском сабору у храму Христа Спаситеља. 

Руски патријарх је признао да је понекад јавна дискредитација Цркве повезана не само са клеветом, већ и са „случајевима недостојног понашања свештеника и мирјана“. 

 Кирил је посебно истакао да је непоходно да држава и друштво штите светиње и религиозна осећања грађана.

Предстојатељ Руске православне цркве је подсетио да су три милиона људи, непосредно пре богохулне акције панк групе Pussy Riot, упркос великим хладноћама, дан и ноћ стајала у реду пред храмом ради целивања Појаса Богородице који је донешен са Свете Горе Атонске. 

http://fakti.org/orthodox-point

Последњи пут ажурирано ( недеља, 03 фебруар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.