header image
НАСЛОВНА СТРАНА
РПЦ: Родитељи имају право да децу васпитавају у складу са својим погледима Штампај Е-пошта
среда, 06 фебруар 2013

 Руска Православна Црква против малолетничког законодавства у Русији по узору на западно

Архијерејски сабор Руске православне цркве заузео је очекивани став: да родитељи имају предност у васпитавању деце „у складу са својим религијским и моралним погледима на живот“.

Истовремено је поручио не само званичној Москви: да је недопустивос да се у Русији и другим канонским територијама Московског патирјархата уведе систем јувеналног законодавства „онако како се примењује у многим страним државама“.

„Црква не види објективне и уверљиве разлоге за увођење система јувеналног законодавства какво се примењује у другим државама. И у нашим националним, а и међународним законима предвиђено је законско право родитеља да васпитавају своју децу. Било какво ограничавање овог права не прихвата широк круг људи. Црква подржава њиову забринутост“ - наглашава се у „Ставу РПЦ о реформи породичног права и проблему јувеналног законодавства“ који су усвојили архијереји РПЦ на свом помесном Сабору у Москви. 

Према овом документу сваки законски предлог из области породичних односа треба да на јавној расправи продискутују педагози, родитељи, научници, духовници и представници правосудних органа.

Руска Црква је позвала на „одбрану гарантованих права родитеља на васпитавање деце у складу са својим религијским и моралним погледима на живот, на разумно планирање њихових дневних обавеза, режима исхране, стила одевања, на подстицање у извршавању породичних, друштвених и религијских обавеза, на правила њихове коминикације са супротним полом и приступ информативним материјалима, као и на физичку заштиту од дејстава која наносе духовну и моралну штету као и заштиту њиховог физичког здравља“.

„Акти националног законодавства треба да садрже конкретне норме које би увеле правила примене крајњих мера – у којим случајевима се породици узима дете да би се избегла слободна и често субјективна интерпретација закона. Осим тога, реална претња настаје онда кад само дете поднесе тужбу против својих родитеља, тј. може се створити систем унутарпородичног потказивања“ - упозоравају архијереји РПЦ.

РПЦ је такође саопштила да не прихвата постојећу праксу одузимања деце породицама под изговором да „нису довољно материјално обезбеђена“, јер то у суштини значи да треба „обезбедити основна финансијска подршка породици“.

„У закону треба предвидети одговорност одговорних лица за неосновано одузимање деце породицама, њихово држање и друге злоупотребе. Уз то, треба на сваки начин подржати и ојачати традиционалне породичне вредности... Све компоненте система заштите деце морају бити адаптиране њиховој националној култури и традицијама. Сабор сматра да је недопустиво свако прикупљање, електронска обрада, чување и неовлашћено ширење личних података која се односе на породични живот“ - истичу архијереји РПЦ.

http://fakti.org/orthodox-point/

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 фебруар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 24 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.